Bestuur chipmachinefabrikant ASMI wankelt

De positie van ASMI-bestuursvoorzitter Chuck del Prado wankelt. Verschillende aandeelhouders van de producent van machines voor de chipindustrie willen de bestuursvoorzitter en commissarissen wegsturen.

De positie van Chuck del Prado, bestuursvoorzitter van ASM International wankelt. Aandeelhouders van de van oorsprong Nederlandse producent voor chipmachines willen bij de aandeelhoudersvergadering van 21 mei 2008 de bestuursleden wegstemmen. Het voorstel voor de vervanging van de bestuurstop wordt gedaan door activistische aandeelhouders waaronder de Britse pensioenbeheerder Hermes, die een belang van vijftien procent in het bedrijf heeft. De pensioenbeheerder wil met een nieuw bestuur en een nieuwe strategie de marktwaarde van het bedrijf verhogen.

Ook het Amerikaanse hedgefonds Fursa, dat bijna tien procent van de aandelen in handen heeft, schaart zich achter de Britse pensioenbeheerder. Nu ook adviesgroep ISS laat weten dat het verstandig is om de bestuurstop naar huis te sturen, wordt de kans dat Del Prado en een aantal commissarissen worden weggestemd groter. Adviesgroep ISS heeft namelijk veel invloed op het stemgedrag van grote institutionele beleggers.

Forse winstdaling

Het stemadvies over het wegsturen van de bedrijfstop komt in een week waarin ASM International de winst fors ziet dalen. Het bedrijf boekte over het eerste kwartaal van 2008 een nettowinst van 12,6 miljoen euro. Daarmee daalde de winst met 35 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Ook de omzet van het bedrijf daalde met zeventien procent tot 197,1 miljoen euro.

De frontend-divisie van ASM International, die systemen levert voor de eerste fase van het chipproductieproces, boekte een nettoverlies van 1,1 miljoen euro. In het laatste kwartaal van 2007 werd nog een winst van 3,4 miljoen euro genoteerd.
De backend-divisie doet het wel goed. Die divisie wist een winst te behalen van 13,7 miljoen euro op een omzet van 113,2 miljoen euro. De back-end-divisie levert machines die worden ingezet in de laatste fase van de chipproductie, zoals machines voor verpakkingen. Het bedrijfsonderdeel heeft een belang van ruim vijftig procent in het Aziatische ASM Pacific Technology (ASMPT). 

Volgens topman Chuck del Prado zijn de teleurstellende resultaten van de frontend-tak veroorzaakt door 'lastige marktomstandigheden'. Hij verwacht voor het tweede kwartaal van 2008 ook een teruglopende omzet. Op 21 mei 2008 zal tijdens de aandeelhoudersvergadering van ASM International blijken of Del Prado en zijn commissarissen aanblijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ISS

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-08T14:06:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.