Getronics PinkRoccade nog op oude CAO

Het afbreken van het cao-overleg bij Getronics PinkRoccade betekent niet dat de medewerkers het zonder cao moeten stellen. De oude overeenkomst blijft van kracht hoewel het natuurlijk niet wenselijk is, legt vakbondsman Nico Passchier uit.

Omdat de directie van Getronics PinkRoccade de cao-onderhandelingen eind april eerst opschortte en enkele dagen later afbrak, zullen de medewerkers het voorlopig moeten stellen met de cao van vorig jaar. Dat de onderneming nu helemaal zonder collectieve arbeidsovereenkomst zou zitten, zoals sommige media berichtten, is volgens Nico Passchier van CNV Dienstenbond pertinent onjuist. "Een cao loopt in principe door tot er een nieuwe is. Het is echter niet wenselijk om nieuwe arbeidscontracten te laten verwijzen naar een oude cao."

Volgens Passchier brak het bedrijf het overleg af omdat de onderhandelingspartijen, ondanks maanden onderhandeling, te weinig nader tot elkaar zijn gekomen. Een belangrijk struikelblok is de door de werkgever voorgestelde loonsverhoging van 2 procent. "Dat is nog minder dan de inflatie", aldus de CNV-bestuurder.

Variabele beloning

Ook de aanpassing van de variabele beloningsregeling, waarvan medewerkers pas profiteren als ze dichterbij hun targets zitten, is de bonden een doorn in het oog. Passchier: "We hoeven niet per se vast te houden aan een variabele beloningsregeling, maar niet zoals door de werkgever voorgesteld." Getronics PinkRoccade wil dat medewerkers pas in aanmerking komen voor de aanvullende beloning als ze tenminste 91 procent van hun target hebben gehaald. Voorheen was dat vanaf 61 procent.

"Het is geen bonusregeling, zoals de werkgever het noemt", vervolgt Passchier. "Er zijn mensen die vroeger salaris hebben ingeleverd bij de invoering van de regeling." Dat Getronics PinkRoccade zegt dat de meeste medewerkers hun targets behalen en dus geen gevolgen ondervinden van het nieuwe voorstel, klopt volgens de vakbondsman niet. "Je moet precies, of meer dan, je target halen om er financieel niet op achteruit te gaan. Het is bij Getronics PinkRoccade echter geen usance om de targets te halen. Ze zijn vaak te hoog of tussentijds gewijzigd. Veel medewerkers hebben het zelf niet in de hand en zijn afhankelijk van anderen in het bedrijf. Bovendien heeft het huidige systeem zich nog niet bewezen."

Ondernemingsraad

Het is mogelijk dat de directie van Getronics PinkRoccade via de centrale ondernemingsraad (COR) alsnog een arbeidsvoorwaardenpakket probeert af te sluiten. Volgens Passchier is er dan officieel geen sprake van een collectieve arbeidsovereenkomst. "De vakbonden hebben veel steun onder de leden van de ondernemingsraad. Bovendien heeft de COR de werkgever en bonden opgeroepen om weer om tafel te gaan over de cao. Wij willen trouwens wel." Voor een loonsverhoging is een nieuwe cao echter niet nodig.

Getronics PinkRoccade was niet bereikbaar voor commentaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De afgelopen jaren kreeg je de targets voor het lopende jaar pas in juli. Een deel van de targets is 'beursgevoelig' en -ook voor het personeel- geheim.
Vervolgens krijg je tussentijdse formulieren die vaak onjuist blijken en veel tijd en ergenis geven om te corrigeren.
Misschien zijn de targets van het management w?l eenvoudig te begrijpen. Waarschijnlijk ook eenvoudiger om te bereiken en even waarschijnlijk ook veel hoger...

Als ex-werknemer van PR/G ken ik het oude systeem nog - dat deugde ook al niet. Had je 11 maanden je stinkende best gedaan op een project, loopt het project af, in december (slechte tijd) op de bank, geen declarabele uren draaien, weg bonus!

Wat dan wel weer grappig is is het feit dat GPR nu druk bezig is met het werven van nieuw personeel.
Nou, veel succes, er wil geen hond werken bij een bedrijf met een CAO verhoging die lager is dan de inflatie. Dus dat is dan ook weer zonde van het geld, al die advertenties en bijeenkomsten.

En als je geen targets heb?? zoals veel collega's in de buiten dienst!!! Je verdient er toch al zo slecht...

De zakkenvullers van het hogere managment krijgen wel gewoon hun bonus. Die vinden het niet erg dat de uitvoerende nog een paar stappen harder moet lopen. Die worden goed kort gehouden met mooie praatjes en mooie plannetjes.

Ondertussen loopt de organisatie steeds verder leeg en willen er steeds minder nieuwe mensen werken personeels te kort op sommige afdelingen is schrikbarend.

Dit zal dus zeker niet helpen om de neerwaarts spiraal te breken.

Luitenant ter zee Klaas W. heeft het ruime sop gekozen en het roer van het zinkende schip overgedragen aan kapitein Erik vd M. Zal deze laatste zoals het een goed stuurman betaamt niet onverrichterzake deze Titanic verlaten?
Pas dan zal hij zijn nominatie voor CEO waar kunnen maken.
Ondertussen worden zeer gewaardeerde stuurlui naar de wal gezonden als ze al niet uit zichzelf zijn gegaan en vervangen door vele malen duurdere inhuurmatrozen. Denken ze zo goede zaken te doen en geld te besparen wat neem ik aan de bedoeling is van een CAO waar zelfs de meeuwen geen brood van lusten?

Het merendeel van de werknemers vindt zelfs het voorstel van de bonden wat aan de magere kant. Toch zijn ze waarschijnlijk bereid om met dit voorstel genoegen te nemen. Wanneer de werkgever vasthoudt aan het huidige bod verwacht ik de nodige bereidwilligheid om te staken. Het gevolg is dat het dan de werkgever veel meer gaat kosten. Wie zijn billen brandt.......

Kom allemaal eens koekeloeren op de site van het personeel; www.caogetronics.nl

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-15T11:33:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.