Stichting ASMI werpt beschermingswal op

Aandeelhouders van ASMI hebben in samenspraak met het bestuur een beschermingswal opgetrokken tegen de plannen van activistische aandeelhouders om de bedrijfsleiding naar huis te sturen.

Aandeelhouders van chipmachinefabrikant ASM International hebben, in samenspraak met het bestuur, een beschermingswal opgeworpen om te vermijden dat activistische aandeelhouders bestuursvoorzitter Chuck del Prado en een aantal bestuursleden naar huis sturen. Aandeelhouders die willen dat het huidige bestuur aanblijft, hebben zich verenigd in de Stichting Continuïteit ASMI. Die groep heeft 29,9 procent van de aandelen in handen.

De beschermingsconstructie is een reactie op de plannen van de Britse pensioenbeheerder Hermes en het Amerikaanse hedgefonds Fursa, samen goed voor ongeveer 25 procent van de aandelen van het bedrijf. Zij willen het bestuur vanwege tegenvallende financiële resultaten wegstemmen.

Aanblijven

Door de beschermconstructie maakt bestuursvoorzitter Chuck del Prado een grotere kans om aan te blijven. Naast het aandelenbelang van de stichting (29,9 procent) heeft de vader van Del Prado, grondlegger Arthur del Prado, een belang van 22 procent in het bedrijf. Het is niet bekendgemaakt of dat aandeel ook is opgenomen in het belang van de stichting.

Volgens de stichting werkt de vervanging van de bestuursvoorzitter en veranderingen in de raad van commissarissen verstorend voor de continuïteit van het bedrijf. Het is echter de vraag of de beschermingswal rechtmatig is. De stichting zegt dat de constructie juridisch is getoetst. Bij de aandeelhoudersvergadering, op 21 mei 2008, wordt beslist of het bestuur mag aanblijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-15T11:48:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.