Atos Origin verdaagt aandeelhoudersvergadering

De aandeelhoudersvergadering die Atos Origin donderdag 22 mei in Parijs organiseerde, is verdaagd. Aanleiding is dat medewerkers met aandelen, de directievoorstellen niet steunen. De verdaging komt slecht uit voor twee hedgefondsen die de raad van advies wilden wippen ten gunste van drastische wijziging van de bedrijfskoers.

De algemene vergadering van aandeelhouders van Atos Origin, die op donderdag 22 mei in Parijs plaatsvond, is voortijdig verdaagd door ceo Philippe Germond. De directie besloot hiertoe nadat bleek dat het investeringsfonds van werknemer-aandeelhouders de directievoorstellen niet steunt. De werknemers hebben 3 procent van de aandelen in bezit. Hun vertegenwoordiger, Gérard Guerguerian, had eerder aangegeven wel met alle voorstellen in te stemmen.

Illegaal

De hedgefondsen Pardus Capital en Centaurus noemen de gang van zaken tijdens de aandeelhoudersvergadering ongehoord en zelfs illegaal. De twee fondsen bezitten samen ruim 22 procent van de aandelen en waren van plan tijdens de vergadering vijf van de zes leden van de raad van advies te laten vervangen, waaronder voorzitter Didier Cherpitel.

Om dit te bereiken zochten de hedgefondsen steun bij andere aandeelhouders, waaronder het fonds van de werknemer-aandeelhouders. Ze wilden zo een drastische koerswijziging forceren omdat dat de automatiseerder in hun ogen onvoldoende presteert en geen duidelijke visie heeft. De directie van Atos Origin waarschuwde de medewerkers begin mei in een interne e-mail voor de vermeende 'activistische' en 'destabiliserende' plannen van Pardus en Centaurus. Door de verdaging van de aandeelhoudersvergadering zien de twee hedgefondsen hun plan in ieder geval tijdelijk in het water vallen.

Fusie of overname

Voordat de zitting werd verdaagd, vertelde algemeen directeur Germond de aandeelhouders overigens dat zijn bedrijf zou moeten luisteren naar voorstellen uit de markt voor een fusie of overname. Dat meldt persbureau Reuters.

Germond verwacht dat de nieuwe aandeelhoudersvergadering in de eerste helft van juni plaatsvindt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nu weer een internationale klucht, die Germond dacht dat hij de medewerkersaandelen in zijn zak had! Misschien dat de medewerkersaandeelhouders toch niet wilden instemmen met oa de plannen van de directie om zichzelf ook via pensioenen rijkelijk te belonen!

In Nederland heeft de COR nu aangeboden om een bemiddelaar te zoeken bij het CAO-conflict. De COR stelt terecht in een brief dat zij zelf geen partij kan zijn en dat het overleg tussen bonden en directie weer hervat moet worden.

Nationaal of internationaal maken de heren er weer een grote puinzooi van. De bezem erdoor!

@Les peuples positif: wil je een bezem met 'n Frans slag of "gewoon" Hollandsche properheid, dus stoffer-en-blik en een klodder groene zeep?!
Uiteindelijk lijkt het met dit gebeuren erbij -in navolging van Cirque du Soleil- een internationaal Cirque d'Atos te worden... Slapstick van bedenkelijke niveau. En met kerst weer een flesje "Chateau de la Migraine" als "wiedergutmachung".
Evenwel tactisch gezien een slimme zet van de heren!

@Cokewacker. Of het een slimme zet is betwijfel ik toch heel erg. Een aandeelhoudersvergadering afblazen omdat een medestander geen medestander blijkt is eerder een teken van de slechte verliezer dan de daadkrachtige bestuurder. Dit kan een hoop tot nu toe loyale aandeelhouders doen twijfelen aan de capaciteiten van deze bestuurders. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat over een paar weken de heren zonder lucratief uitgebreid pensioen de koude keien opgeschopt worden. In dat geval: een emmer goudzeepsop erachteraan!
Maar ik denk toch eerder dat in de achterkamertjes de vertegenwoordiger van de medewerkersaandeelhouders klappen krijgt en dat er wat stroop gesmeerd wordt met Centaurus en Pardus en misschien een lekkere extra dividend voor de aandeelhouders. Of veronderstel ik toch teveel slimheid?

Medewerkersaandelen? Managementaandelen zal het wel moeten zijn. Lijkt mij niet dat de slovers op de werkvloer veel aandelen hebben. Maar wel het management dat zo mooi op twee paarden kan wedden.
Phillipe heeft te maken met verraad van direct ondergeschikten. Het wordt vast nog heel gezellig in Parijs en Utrecht!

Er is al een 7-koppige raad van advies benoemd met twee Centaurus- en Pardus-kandidaten en twee onafhankelijke namens CP. Ben benieuwd of Phillipe op termijn z'n hachje kan redden. En welke mollen er boven komen natuurlijk!

Foutje, 9 koppige raad van advies. Met twee leden rechtstreeks van CP, 2 onafhankelijk namens CP, 2 rechtstreeks Atos en de rest onafhankelijk. Met 22 procent van de aandelen bijna de helft van de raad van advies. Phillipe heeft z'n huid duur verkocht!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-22T17:08:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.