Geloof is weer terug bij Logicacmg

Logicacmg ziet weer een opgaande lijn. Ondanks de omzetdaling en het verlies in 2003 verwacht de automatiseerder in 2004 definitief herstel te kunnen melden. In navolging van Atos Origin wil het ook zo'n vijfhonderd ict'ers werven.

Logicacmg leed vorig jaar een verlies van 69,2 miljoen euro (46,1 miljoen pond), voornamelijk als gevolg van fusiekosten (135 miljoen euro). Zonder de herstructureringskosten boekte de automatiseerder een winst uit activiteiten van 66,2 miljoen euro. Financieel directeur Bert van der Schelde van Logicacmg Nederland zegt dat de neergaande lijn in de tweede helft van 2003 is gestopt. Hij verwacht dat het bedrijf volgend jaar weer zwarte cijfers schrijft. "Dan zijn er geen fusielasten meer. Bovendien hebben we onze marges kunnen vergroten omdat we de kostenstructuur vorig jaar hebben verlaagd. Daarbovenop zien we een aantrekkende vraag, zowel bij de ict-dienstverlening als in de telecommunicatie."
 
In navolging van de aankondiging van Atos Origin een paar weken geleden, gaat Logicacmg ook zo'n vijfhonderd ict-specialisten werven, onder meer SAP-consultants. "De erp-markt trekt ook weer aan", aldus Van der Schelde.
 
De omzet van Logicacmg (bijna 20.000 medewerkers) daalde vorig jaar met 6,4 procent tot 1,7 miljard pond (2,55 miljard euro), verdeeld over de takken IT Services (1,428 miljard pond) en Wireless Networks (278,5 miljoen pond). De Britse vestiging (6.159 medewerkers) leverde de meeste omzet: 660,7 miljoen pond, onder andere door het binnenhalen van een aantal grote uitbestedings- en defensiecontracten. In de Benelux draaide Logicacmg met een bijna even groot personeelsbestand (6.142) een stuk moeizamer (385,2 miljoen pond). Hier bleef de recessie tot aan eind 2003 voelbaar. Van der Schelde wil niet precies aangeven hoe groot de omzetten in Nederland (circa 6000 man) en België (paar honderd man) waren, maar de verhouding ligt ongeveer op 90/10 procent. Bij benadering ligt de omzet van Logicacmg Nederland in 2003 op 520 miljoen euro.
 
Een opmerkelijk verschil tussen Groot-Brittannië en Nederland qua ict-diensten is dat aan de overkant van het Kanaal veel beter wordt gescoord met grote uitbestedingscontracten. Van der Schelde erkent dat, maar verwacht dat Logicacmg in Nederland de komende tijd kan profiteren van de expertise die in Groot-Brittannië is opgebouwd. "In Nederland duurt het ook langer voordat een contract wordt ondertekend." Wel wijst hij op Nederlandse succesnummers als de softwaretest-activiteiten en de diverse maatwerkopdrachten, zoals het project in Noord-Brabant waarbij het opvragen van de verkeersinformatie via mobiele telefonie (het GSM-netwerk van Vodafone) vruchtbaar verloopt. "Gebleken is dat deze informatievergaring even betrouwbaar is als via de lussen in het wegdek. En die methode is duurder." De financieel directeur zegt dat zijn bedrijf inmiddels in gesprek is met andere geïnteresseeerde provincies en buitenlandse overheden.
 
In de overige Europese landen - goed voor ruim 20 procent van de omzet - was het beeld divers: Duitsland en Oost-Europa draaiden moeizaam, Frankrijk zag eind 2003 herstel en Scandinavië en de Baltische Staten kenden een goed 2003. In de Verenigde Staten en Australië wist het bedrijf solide prestaties neer te zetten en in Azië keerde de winstgevendheid terug. Het Midden-Oosten kende gezien de politieke instabiliteit een zeer slecht jaar. De Nederlandse directeur vertelt dat Logicacmg zijn internationale positie in de komende vijf jaar wil versterken. Overnames in Zuid-Europa, Frankrijk en Duitsland zijn daarbij niet uitgesloten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-03T00:00:00.000Z Rik Sanders