Intel lanceert nieuwe processorkern Prescott

Intel lanceert de nieuwe Prescott-kern voor zijn Pentium 4-processoren. Deze snellere chip wordt geproduceerd op een kleiner productieproces (90 nanometer versus 130 nanometer).

De Prescott-chips, voorzien van een E-aanduiding (dus Pentium 4E), verschijnen op kloksnelheden van 2,8 , 3,0 , 3,2 en 3,4 GHz. Opvallend is dat ze direct op een lager prijsniveau op de markt komen. Intel prijst de snelste uitvoeringen van nieuwe processoren normaliter op 637 dollar per stuk bij bestellingen per duizend stuks, maar begint nu direct op 417 dollar per chip (bij duizend exemplaren).
 
Intel voert ook forse prijsverlagingen door voor zijn huidige Pentium 4-processoren. Die chips zijn gebaseerd op de 130 nanometer Northwood-kern. Prijsverlagingen zijn normaal bij de lancering van nieuwe processoren, maar door de relatief lage beginprijs van Prescott zakken de voorgangers extra in prijs.
 
Het prijskaartje van 417 dollar geldt voor de snelste nieuwe Pentium 4-uitvoering, die draait op een kloksnelheid van 3,4 GHz. Dit exemplaar komt echter pas in maart op de markt. De 3,2 GHz-uitvoering kost 278 dollar (bij bestellingen van duizend stuks).
 
Daarnaast brengt Intel snellere uitvoeringen (3,4 GHz) van de reguliere Pentium 4 en de Extreme Edition daarvan. Laatstgenoemde is een variant met extra veel Level 2 en Level 3 cache-geheugen, in wezen de werkstation- en servervariant Pentium 4 Xeon, wat het prestatieniveau aanzienlijk opkrikt. De nieuwe Extreme heeft de Xeon-kern Gallatin op 130 nanometer, maar overtreft de Prescott. De prijs ligt echter op 999 dollar per stuk (bij afname van duizend stuks), waardoor het niet echt een concurrent is. De gewone 3,4 GHz Northwood kost 417 dollar (bij duizend stuks).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.