EC ontkent voorlopige veroordeling Intel

De Europese Commissie (EC) spreekt nieuwsberichten tegen dat het al een voorlopig oordeel heeft geveld over Intel. De antitrusttak van de EC doet al geruime tijd onderzoek naar de zakenpraktijken van de processorproducent.

De antitrustafdeling van de Europesse Commissie (EC) ontkent dat het al is gekomen tot een voorlopige veroordeling van Intel. Die chipproducent heeft de kritische aandacht van de EC in een formeel antitrustonderzoek. Vorige week doken er nieuwsberichten op dat de antitrusttak al een voorlopig, intern oordeel had over deze kwestie.

Enkele financiële media, waaronder The Financial Times Deutschland, meldden dit. De bronnen waren anonieme tipgevers in Brusselse kringen, ofwel binnen de EC. Het Duitse dagblad berichtte dat de Commissie met ingang van deze zomer concrete actie zou ondernemen tegen Intel. Dat zou onder meer een verbod op prijskortingen aan pc-fabrikanten omvatten.

Langlopend

De EC kijkt al ruim zes jaar met kritische blik naar Intel. Dit is met pieken en dalen geweest; zo is in 2002 de aandacht voor de chipmaker op een zeer laag pitje gezet. Twee jaar daarvoor had Intel al een schikking getroffen met de Amerikaanse FTC (Federal Trade Commission), die op het punt stond een formele antitrustzaak tegen Intel te beginnen. Rond diezelfde tijd is de Amerikaanse antitrustrechtszaak tegen Microsoft begonnen.

De EC-aandacht voor Intel was er echter nog wel en dat escaleerde in 2005 met plotse invallen bij diverse Europese kantoren van het bedrijf. Dit is vorig jaar uitgemond in een daadwerkelijke aanklacht en formeel antitrustonderzoek. Aanjager daarbij was Intel-concurrent AMD, die in 2005 een klacht indiende over oneerlijke kortingen van Intel aan pc-producenten.

Die kortingen zouden samengaan met afnameverboden voor AMD-chips. Eenzelfde beschuldiging is ook geuit in de Verenigde Staten, waar AMD ook een zaak heeft lopen. Intel ontkent dit en benadrukt dat zijn zakenpraktijken zeker legaal zijn. Ook andere landen onderzoeken de handel en wandel van de marktdominante processormaker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-03T14:50:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.