IBM is nog steeds de grootste serverleverancier

IBM was in 2003 nummer één onder serverleveranciers. Sun lijkt steeds verder weg te zakken.

HP slaagde er ook vorig jaar niet in om IBM van de server-troon te stoten. Big Blue had in 2003 zo'n 32 procent van de wereldwijde marktomzet uit Unix- en Intel-gebaseerde servers in handen. Dat zegt marktanalist Gartner in een nieuw onderzoeksrapport.
 
IBM's marktaandeel groeide hiermee met 10 procent tot een jaaromzet van 14,8 miljard dollar. Concurrent Dell, die op de vierde plaats staat na Sun Microsystems, zag zijn omzet uit servers echter nog meer groeien, van 3,3 miljard dollar in 2002 naar 4 miljard dollar vorig jaar. "Door uitsluitend rechtstreeks aan de klanten te verkopen, weet Dell zeer goed wat die klanten willen. Als er iets verandert is Dell dan ook als een van de eersten op de hoogte", zegt Joseph Gonzalez, analist bij Gartner.
 
Volgens Gartner was 2003 een erg moeilijk jaar voor Sun, dat zijn omzet uit servers met 15 procent zag dalen naar 5,5 miljard dollar. Suns aandeel in de krimpende Unix-markt zakte bovendien met 4 procent tot 32,6 procent. Het bedrijf bleef in 2003 weliswaar de grootste verkoper van Unix-servers, maar de voorsprong op HP is geslonken tot een magere 1 procent. In het derde en vierde kwartaal van 2003 verkocht HP zelfs meer Unix-servers dan Sun, zo zegt Gartner. De marktanalist verwacht dat dit ook in de komende kwartalen zo zal blijven. HP was in 2003 bovendien de nog steeds de onbetwiste leider in de markt van Intel-servers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-01T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News