Linux wint snel terrein op servermarkt

Het vierde kwartaal van 2003 zag de servermarkt de grootste toename van het Linux-besturingssysteem ooit. Dit meldt het Amerikaanse Enterprise Linux IT.

Het Amerikaanse bedrijf baseert zich op cijfers van marktonderzoekers IDC en Gartner. Volgens IDC is er zelfs sprake van een 'doorbreekpunt' voor Linux. De omzet van Linux-servers was in het vierde kwartaal van 2003 63 procent hoger dan in dezelfde periode van 2002. Gartner, dat haar cijfers voor 2003 heeft gepubliceerd, berekende dat de Linux-markt in 2003 met 90 procent is toegenomen.
 
Microsoft heeft voorlopig nog niets te vrezen van het open besturingssysteem volgens de cijfers van IDC. De omzet uit Windows-servers was in het vierde kwartaal 3,9 miljard dollar, terwijl de verkopen van Linux-servers met 16 procent toenamen tot 950 miljoen dollar.
 
Linux heeft met name voet aan de grond gekregen in datacentra, waar het ingezet wordt voor web- en printservers en low-end netwerkfuncties. IDC rapporteert dat de omzetgroei van Linux-servers 20 procent hoger ligt dan de toename van het aantal verkochte producten, hetgeen aanduidt dat de gemiddelde verkoopprijs stijgt, in tegenstelling tot de algemene trend in de servermarkt.
 
HP verkocht volgens IDC in het vierde kwartaal van 2003 de meeste Linux-servers, met een marktaandeel van 27,5 procent, gevolgd door IBM met 21,1 procent en Dell met 18,2 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-02T00:00:00.000Z Redactie Computable/CRN
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.