Winstgroei beursgenoteerde ICT-bedrijven onder druk

Euro's, geld, papiergeld, winst (4x3)

Nederlandse beursgenoteerde ict-ondernemingen zullen de komende jaren een minder grote winstgroei merken. In 2006 hebben deze bedrijven de grenzen van de winstgroei al bereikt. Dat is te wijten aan de Nederlandse arbeidsverhoudingen en de kwaliteit van het management.

De winstgroei van beursgenoteerde ict-ondernemingen wordt kleiner. Onderzoeksbureau AME Research constateert in het trendonderzoek ICT Beursfondsen 2008 dat beursgenoteerde ict-bedrijven in 2006 de grenzen van hun winstverbetering al hebben bereikt. "We merken dat in 2006 bedrijven op de top van hun groei zaten. In 2007 stabiliseert de operationele winst. En in 2008 staat deze nog verder onder druk", zegt Adriaan Meij van AME Research.

Bedrijven hebben moeite om de personeelskosten te drukken. "Het lukt bedrijven niet om efficiënter om te gaan met arbeid", zegt Meij. Hij noemt het ontslagrecht als één van de redenen daarvoor. Bedrijven kunnen hierdoor niet flexibel mensen in dienst nemen en wijken daardoor uit naar het buitenland.

Kwaliteit van het management

Daarnaast noemt de analist de kwaliteit van het management als één van de redenen voor het bereiken van de grenzen van de winstgroei. "Er zijn maar een aantal bedrijven die erin slagen om een bedrijfswinst van meer dan tien procent van het balanstotaal te realiseren. Naar internationale maatstaven zijn deze bedrijven niet winstgevend genoeg voor de aandeelhouders", zegt Meij. Hij wijt dit aan de kwaliteit van het management van de ondernemingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-06T09:22:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.