Concurrent uit VS wil deel ASMI kopen

Applied Materials, een Amerikaanse leverancier van chipmachines, wil onderdelen van concurrent ASM International (ASMI) kopen. De Amerikanen zouden vier tot vijfhonderd miljoen dollar bieden voor de ALD- en PECVD-divisie van het Nederlandse bedrijf.

Chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) heeft een bod ontvangen van zijn Amerikaanse concurrent Applied Materials. Dat bedrijf wil een belangrijk deel van de activiteiten voor de productie van chipmachines overnemen. Het gaat om de onderdelen ALD en PECVD. Het Amerikaanse bedrijf zou vierhonderd tot vijfhonderd miljoen dollar (320 miljoen euro) bieden voor de divisies. ASMI gaat het bod bestuderen en zal voor 14 juni 2008 laten weten of het ingaat op het voorstel van de directe concurrent.

De ALD-divisie (Atomic Layer Deposition) is gericht op de ontwikkeling van apparatuur om steeds kleinere chips te kunnen produceren. PECVD staat voor Plasma Enhanced Chemical Vapour Deposition. Het gaat om een methode om de structuur van het silicium te beïnvloeden bij de productie van halfgeleiders.

Gevolgen

Volgens marktexperts zou de verkoop van de divisies grote gevolgen hebben voor de strategie van ASMI. Het bedrijf presenteerde onlangs een ambitieus plan om zelfstandig de prestaties van zijn chipmachinedivisies te verbeteren. Verkoop van de  ALD- en PECVD-takken  zou een ontmanteling van het bedrijf betekenen. De divisies waarvoor interesse is getoond dragen voor ongeveer dertig procent bij aan de omzet van de kernactiviteiten van ASMI.
In 2007 kwam de omzet van deze front-end divisie uit op 450,9 miljoen euro. De PECVD-divisie draagt daar tussen de 20 en 25 procent aan bij. De ALD-tak brengt ruim 10 procent van de omzet op. Naast de divisies voor de productie van chipmachines is ASMI actief in de productie van apparatuur voor het testen en verpakken van chips.

Onrust

Er is bij de chipmachinefabrikant al een tijd sprake van onenigheid tussen aandeelhouders en de bedrijfstop. Aandeelhouders willen de bedrijfstop wegsturen na tegenvallende financiële resultaten. Maar de ondernemingskamer stak daar eind mei een stokje voor. Volgens activistische aandeelhouders heeft het bedrijf een beschermwal opgetrokken om het wegstemmen van de bedrijfstop tegen te gaan.
Saillant detail: de aandeelhouders hebben voor de vervanging van de huidige bestuursvoorzitter een oud-bestuurder van Applied Materials aangewezen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-06T14:47:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.