Microsoft vindt boete EC 'ongehoord en ongepast'

De Europese Commissie heeft Microsoft conform de laatste geruchten een forse boete opgelegd. De eerste reactie van Microsoft hierop is niet mis. "Ongehoord en ongepast", zegt Jim Desler, woordvoerder van de software-ontwikkelaar.

De Europese Commissie heeft Microsoft een boete van 497 miljoen euro opgelegd. Deze strafmaatregel was maandag al goedgekeurd door vertegenwoordigers van de lidstaten. Het is nu echter ook bekend dat de EC een aantal inhoudelijke straffen oplegd, zoals de splitsing van Windows - met en zonder Media Player.
 
Microsoft protesteert tegen de voorgenomen boete, mede vanwege het feit dat die gebaseerd is op de wereldwijde omzet van het bedrijf. "Het is ongehoord en ongepast voor de Commissie om een boete op te leggen die rekening houdt met onze wereldwijde bedrijfsactiviteiten", aldus de Amerikaanse woordvoerder Jim Desler. Hij benadrukt dat de EC-kwestie, het hebben van een monopoliepositie, in de Verenigde Staten gewoon is toegestaan onder de wet.
 
De EC wil Microsoft echter niet alleen bestraffen voor het hebben van een monopolie, maar ook voor het misbruiken van die positie. Mededingingscommissaris Mario Monti wordt nu op zijn wenken bediend, want binnen negentig dagen moet de Amerikaanse softwareleverancier een versie van Windows uitbrengen waarin Media Player niet is opgenomen. Daarnaast moet de software-ontwikkelaar binnen 120 dagen geheime broncode publiceren, zodat andere ontwikkelaars de mogelijkheid krijgen om hun producten geschikt te maken voor goede werking onder Windows.
 
Microsoft heeft al voor de definitieve uitspraak aangekondigd in beroep te gaan. Dat zou enkele jaren in beslag kunnen nemen, net zoals is gebeurd in de geruchtmakende Amerikaanse antitrustzaak. Die is uiteindelijk met een schuldigverklaring en een milde schikking afgelopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hmm dat is op zich leuk verzonnen maar praktisch niet haalbaar. Dat betekend dat Microsoft alle onzekere factoren moet gaan uitsluiten. Zoals software van derden wat niet fatsoenlijk geprogrammeerd is. En ja heren niet alleen bij Microsoft zijn er slordige programmeurs.
Dus een dergelijke garantie zou zo gaan lopen: u krijgt een jaar als u DEZE pc gebruikt en alleen DEZE software draait onder DEZE omstandigheden. Anders niet.
Toch blijft het een bizar feit dat een leverancier gewoon producten op de markt kan zetten die niet af zijn. Dat kan alleen in de softwarewereld.

497 Miljoen....is dat alles ? Pfff...da's een druppel op de gloeiende plaat.
Het is leuk van de EC rechters dat ze deze beslissing nemen, maar een "geldboete" weerhoud MS er niet van zijn eigen gang te gaan. Dat is over de afgelopen jaren alweer gebleken. Zojuist duvelde er een newsletter van MS in mijn mailbox waarin ze eens te meer zichzelf op de hoogste plaats prijken.
Ja de marketing is altijd wel OK geweest van onze Ome Bill, dat kunnen we niet ontkennen.
Wat mij meer verontrust is inderdaad de afhankelijkheid van de zaken ( software) onderling en de eeuwige "verplichtingen" om maar nieuwe spullen te kopen .
In een andere reactie wordt gesproken over een Citroen als vergelijking. Welnu....laten we de "auto" nog es aanhalen. Ik ben met de schrijver eens dat wanneer men een "produkt" koopt er voor betaald moet worden. Prima, maar nu heeft de "auto" dus verborgen gebreken....bugs in de electronica, dus soms...als u lekker 120 rijdt op de snelweg....dan stop de auto opeens abrupt, loopt helemaal vast en u, als bestuurder, kwakt heerlijk met uw koppie tegen de voorruit. Laten we er in deze rooskleurige versie vanuit gaan dat u er goed uit komt....uit de auto.
Zou u dan niet bij de "garage" gaan aankloppen over deze problemen ? Lijkt me wel.....en wat nu als die garage dan zegt" OOh...u heeft een OEM Citroen, sja daar moet u eerst een contract voor afsluiten alvorens we een poging gaan ondernemen uw probleem op te lossen." Let op het woord POGING...want dat staat dus in die mooie contracten van MS, dat ze zich zullen inspannen...maar niet dat ze een echte oplossing zullen aandragen voor het probleem...ja slimme mannen hoor...
Zou een fraaie boel worden he, als we allemaal alleen maar POGINGEN zouden doen ? DAT is dus het probleem met MS, niet zozeer dat ze steeds nieuwe producten op de markt brengen, maar de support op die produkten is er niet tenzij je flnk in de buidel tast....en dat...dames en heren, zou nu eens veranderd moeten worden.
In nederland dienen we , als leveranciers, garantie te leveren op onze producten. Maar software bedrijven zijn daarvan vrijgesteld ofzo ? Rare zaak...dus EC...vergeet die boete en leg ze op dat ze minstens 1 jaar garantie op hun software moeten leveren , op ALLE software dus....onconditioneel. Gewoon het probleem oplossen !

"alleen de Europese Hoogeraads rechters geloof ik", nou MINSTENS, MINSTENS!
De heer Monti vroeg me naar je telefoonnummer "Hete Post", hij durfde niet een meeltje naar dat msn adres van je te sturen wetende wie achter "msn" zit.

Schijnbaarheeft u, Ronald Wouterson,
nog steeds niet de "Windows Update" site bezocht, daar komen de fixes "On Demand" geïnstalleerd op uw eigen PC, geheel gratis, voor niets dus.
Het kost u alleen een internet-connectie, maar die had u schijnbaar toch al, want anders had u hier geen commentaar op kunnen geven.
-
Als u een Citroën 2CV heeft, heeft u ook niet "gratis" recht op een Citroën C5, dat snapt zelfs een kind. Maar ook alle Auto merken komen ieder jaar uit met nieuwe modellen, en ik hoor niemand daar over zeuren, iedereen betaald gewoon netjes de centen voor zo'n prachtige luxeuze 'snoek'.
Gek toch eigenlijk, dat mensen altijd mekkeren als het gaat om 'software' licenties, maar als het om andere gebruiks voorwerpen gaat of luxe-artikelen of zelfs machines, betaald iedereen netjes....
niemand die zeurt.
-
Deze voorgaande opmerkingen hebben niets te maken met het feit dat MS wel een monopolie positie afdwingt aan de kleine klant, dmv zijn software zo afhankelijk te maken van elkaar, dat het eigenlijk niet goed werkt zonder dat andere pakket van MS.
Een zeer goed voorbeeld is Internet Explorer in het Windows OS, en ook bv het nieuwe MOM, waarbij de afhankelijkheden zo groot zijn geworden, dat naast het aanschaffen van zo'n pakket als 'MOM' je nog 3 à 4 andere pakketen moet kopen (o.a. SQL Server), dat noem ik inderdaad afdwingen, en dat is voor de wet gezien, hetzelfde als chantage.
Maar ja, wie is het nu met mij eens.... alleen de Europese Hoogeraads rechters geloof ik.

Ik vind dat Microsoft ook met zo een megaboete nog maar slapjes aangepakt wordt. Ik zou het liefst zien dat ze verplicht worden de bugs uit al hun geleverde producten te halen van de laatste 10 jaar en de gebruikers van gratis updates te voorzien. Mogelijk leren ze er zelf van. Het zou afgelopen moeten zijn met kreten als "koopt u toch gewoon een update naar XP?" XP loopt overigens helaas ook heel gemakkelijk vast. Laat ze zorgen dat al die verschillende versies van Windows in ieder geval minimaal niet meer vastlopen zoals nu nog dikwijls wel het geval is. Verplicht ze - vanuit technisch ICT oogpunt bezien - tot een bepaald minimum niveau van beroepseer. Nu is het bedrijf populair gezegd vooral komkommersiejeel.

Goeie zaak, als Windows Media Player niet standaard meegeleverd werd zou de WMF formaat nooit zo populair geworden zijn. Microsoft probeert zijn eigen protocollen er gewoon door te drukken zodat andere geen kans meer hebben,

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker