FTC opent antitrustzaak tegen Intel

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft Intel voor de rechter gedaagd omdat de chipmaker oneerlijke kortingen aan pc-producenten zou hebben gegegeven wanneer zij beloofden exclusief gebruik te maken van Intelprocessoren. Dat zegt de Intel in een officiële verklaring.

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) begint een antitrustzaak tegen chipproducent Intel. Intel zou oneerlijke kortingen geven aan pc-producenten wanneer zij beloofden exclusief gebruik te maken van Intelprocessoren. Twee jaar geleden sloot Intel een schikking met de FTC, maar deze Amerikaanse overheidsorganisatie heeft de chipmaker nu alsnog een dagvaarding gestuurd. Dat laatste meldt Intel in een officiële verklaring, waarin het bedrijf meldt volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek van de FTC.

Competitieve markt

De chipmaker is van mening dat de zakenpraktijken van het bedrijf "royaal vallen binnen de Amerikaanse wetgeving." Intel: "De bewijzen dat deze industrie extreem competitief is, zijn overtuigend. Om een voorbeeld te noemen: de prijzen van microprocessoren zijn tussen 2000 en 2007 gedaald met 42,4%. Als concurrenten presteren beloont de markt hen. Als ze falen en onderpresteren, reageert de markt ook."

Europese Commissie

De Europese Commissie De Europese Commissie (EC) spreekt nieuwsberichten tegen dat het al een voorlopig oordeel heeft geveld over Intel. Vorige week legde de Korea Fair Trade Commission (KFTC) Intel een boete van zestien miljoen euro voor het maken van misbruik van het marktmonopolie van de chipfabrikant. Intel gaat tegen deze beslissing in hoger beroep.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-09T16:42:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.