Minder megacontracten door multisourcing

Het aantal mega-uitbestedingcontracten neemt af. In 2006 werden er nog twaalf contracten van boven een miljard dollar afgesloten. In 2007 waren dat er slechts tien. Volgens marktonderzoeker Gartner wordt die terugloop veroorzaakt door multisourcing en historische banden tussen opdrachtgever en de uitbestedingpartner.

Ict-bedrijven kiezen er steeds vaker voor om diensten uit te besteden aan verschillende dienstverleners. Door die verschuiving van uitbesteding aan één partij naar uitbesteding aan meerdere partijen (multisourcing) daalde het aantal mega-uitbestedingcontracten. In 2007 werden tien overeenkomsten met een waarde van meer dan een miljard dollar afgesloten. In 2006 lag dat aantal op twaalf. Marktonderzoeksbureau Gartner denkt dat die lijn zich doorzet.

De afname van het aantal grote uitbestedingcontracten komt volgens Gartner-onderzoeker Kurt Potter omdat uitbestedingen binnen de ict-branche gemeengoed zijn geworden. Dat zorgt voor een toename aan uitbesteding, maar een afname van de grote overeenkomsten. De tien grote uitbestedingovereenkomsten in 2007 hadden een gezamenlijke waarde van twaalf miljard dollar. Volgens Gartner is dat is het laagste cijfer in de afgelopen acht jaar. Het totaalbedrag van 20,3 miljoen euro in 2001 komt nog het dichtst bij de cijfers van 2007. De gemiddelde waarde van een mega-uitbestedingscontract daalde van 2,6 miljard in 2006 naar 1,2 miljard dollar in 2007.

Historische banden

De onderzoekers concluderen verder: "Ondanks de vele mogelijkheden om van uitbesteding aan één leverancier over te stappen naar multisourcing, zijn er gevallen waarin opdrachtgevers door historische banden met een dienstverlener toch zaken blijft doen met die partner. Die verhoudingen staan een toename van het aantal megacontracten in de weg."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-10T14:46:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.