Ethernet komt in de ruimte

Dit artikel delen:

Netwerken breiden zich steeds verder uit en nu is ook de ruimte bereikt. De laboratoriummodule Columbus van het International Space Station (ISS) heeft een lan aan boord met een standaard Ethernet-switch. Leverancier HP is trots op zijn 'ProCurve in space'.

De alomtegenwoordige netwerktechnologie Ethernet is nu ook de ruimte in gebruik. Leverancier HP heeft een standaardmodel van zijn ProCurve-switches na strenge tests weten te 'verkopen' aan het International Space Station (ISS). De toegevoegde laboratoriummodule Columbus heeft een regulier LAN aan boord.

Niet het nieuwste

Het betreft echter niet de nieuwste technologie, maar juist wat oudere en dus betrouwbare (proven) netwerktech. De switch is de kern in een half-duplex lokaal netwerk met een snelheid van 10 Megabit per seconde (Mbps). Moderne, normale Ethernet-netwerken, hier op Aarde, halen inmiddels al met gemak een snelheid van 1 Gigabit per seconde en 10 Gigabit is in bereik.

Het ISS gebruikte tot voor kort nog een combinatie van veel oudere netwerktechnieken, sommige nog stammend uit de jaren tachtig. Het ruimtestation had al wel een Ethernet-netwerk aan boord, maar dat bestaat uit lan-switches die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik in de ruimte.

Straling

Modernere standaardapparatuur van HP, maar ook van Cisco, D-Link, Avaya, 3Com en NetGear, is uitgebreid getest voor functioneren in de bepaald andere omstandigheden in de ruimte. Zo is de apparatuur blootgesteld aan harde straling, in de deeltjesversneller bij onderzoekslab CERN in Zwitserland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Sja beetje jammer, mijn wifi kaartje is beperkt tot de hoek van de straat :). Wanneer kan ik een opvoersetje verwachten voor mijn wifi signaal ?

We zijn al in space in EveOnline, binnenkort EveOnline in space.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-17T10:27:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.