Gates dankt succes aan concurrenten

Bill Gates

Microsoft-topman Bill Gates neemt nu afstand van zijn bedrijf.

Mede-oprichter Bill Gates van Microsoft treedt nu echt af en blikt dus terug op de woelige geschiedenis van zijn bedrijf. Hij zegt zijn succes vooral te danken aan zijn concurrenten. Die waren meestal niet in staat technische kennis goed te combineren met business ervaring, aldus Gates.

Het geheim van Microsofts succes is volgens mede-oprichter en topman Bill Gates toch een flinke dosis geluk. Hij zegt dat het slagen van zijn softwarebedrijf grotendeels te danken is aan het falen van de concurrentie. Dit verklaart de nu terugtredende topman in een interview met de BBC.

"De meeste van onze concurrenten werden erg slecht gerund. Ze begrepen niet hoe je mensen met business ervaring en mensen met technische ervaring kunt binnenhalen en hoe je die werknemers moet combineren." Daarnaast hadden Microsofts concurrenten volgens Gates geen goed begrip van software; de breedte en de mogelijkheden daarvan en dus voor de business. In de begintijd van de pc-industrie - en dus van Microsofts bestaan - was software nog grotendeels een bijzaak voor de hardware.

Kritiek

Niet iedereen blikt zo rozig terug als Gates nu doet. Veel oud-concurrenten hebben nog oud zeer, onder meer over uiteengespatte samenwerkingsverbanden met Microsoft, oneerlijke concurrentie en andere vormen van harde business of vuil spel. Zo zijn topmensen bij IBM lange tijd rancuneus geweest over het sluwe dubbelspel dat MIcrosoft speelde met besturingssysteem OS/2, dat het ontwikkelde samen met IBM, en het eigen Windows.

Ook mede-oprichter Mitch Kapor van Lotus Corporation, later overgenomen door IBM, rookt nog niet de vredespijp. De oud-topman van de gevallen Microsoft-concurrent (vooral op het gebied van spreadsheets) stelt dat het bedrijf van Gates zijn voordeel heeft gedaan met de grip op het besturingssysteem om zo onafhankelijke softwareproducenten het leven zuur te maken.

Dat was ook de crux in de langlopende antitrustzaak in de Verenigde Staten én het lopende antitrustconflict met de Europese Commissie. Kapor vat samen: "Claims van Microsoft dat mensen Microsoft-software kochten vanwege de kwaliteit zijn nogal een vorm van zelfbevlekking." Hij beschuldigt Gates van geschiedvervalsing in diens terugblik.

Ecosysteem

Gates reageert lakoniek; zijn bedrijf heeft juist de notie van een ecosysteem van externe softwareproducenten gekoesterd en bevorderd. "Wij hebben juist andere bedrijven gesmeekt hun software te maken voor ons platform." Dat omvatte ook de toentertijd marktdominante Lotus 1-2-3 spreadsheet. Ook huidig Microsoft-ceo benadrukt al jaren het belang van software-ontwikkelaars.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een wat meer kritische blik op meneer Gates zou niet misstaan. Waar zijn de verdenking van corruptie tot in de hoogste politische kringen in de USA? Waar de veroordelingen voor misbruik van de monopolipositie? Waar is weergegeven dat MS veel van zijn succes gekocht (gekopieerd?) heeft van anderen?
Het principe van Windows komt van Xerox, Spreadsheets van Lotus dat lang voor Excel bestond enz. enz.
MS heeft weinig zelf ontwikkeld en dat nog slecht ook, als we naar het succes van virus/trojaner/spyware kijken.

Waar Gates een meester in is, is marketing.
Helaas is dit artikel in die zin niet kritisch genoeg.

Ben het hier helemaal mee eens.
Wat te denken aan de technologische achterstand die we zijn opgelopen door de beperkingen van MS (vooral met Windows). Hier is reeds een concessie gedaan door Mr. Gates dat zij het internet tijdperk te laat hebben geadopteerd.

Een pluspunt is wel dat veel technologische bedrijven, niet of moeilijk in staat waren hun producten goed op de markt te brengen. Tevens speelt hier time-to-market een grote rol. Veel producten waren hun tijd ver vooruit. Daar heeft MS uiteindelijk handig op ingespeeld.

Hallo Jan,
Even een paar aanvullingen:
- Voor Lotus 1-2-3 was er Visicalc. Zie ook: http://www.bricklin.com/visicalc.htm hoe Lotus Visicalc naar een snel einde geholpen heeft en "boehoe" huilt om Excel en Exchange.

- Daarnaast was Apple de eerste om de Xerox muis en de vensterinterface te "lenen". In Palo Alto labs hebben ze meer technologische doorbraken cadeau gedaan zoals de laserprinter.

Dat MS weet hoe ze FUD kunnen vermarkten is voor iedereen helder en levert vele aandeelhouders genoeg op.

@PvD

bedankt voor de aanvulling, ik wist dat van Visicalc maar vanwege de ergernis over de inkomplete berichtgeving heb ik (te) snel een paar kleine kanttekeningen geplaatst.

Het is overigens nauwelijks te geloven hoe sterk de invloed van MS op de politiek in de USA is, dat stinkt tot in europa.

Ik denk dat Gates primair het Amerikaanse rechtsysteem moet bedanken, dat al zijn illegale praktijken door de vingers liet slippen.

DOS werd door Kildal geschreven. Die daarvoor bij het CP/M team net een besturingssysteem ontwikkeld had.

NT werd door Dave Cutler ontwikkeld. Die ingehuurd werd door MS en die vlak daarvoor met een team VMS geschreven had.

Wat Microsoft echt zelf geschreven heeft, blijft altijd een dubieus en onduidelijk verhaal.

En IP infringement waar MS het de laatste tijd dus over heeft, is helemaal humor van Monty Python-achtige proporties.

Precies wat ik verwachtte bij zo'n artikel over MS: Jankerige anti MS reacties. Ik snap niet dat iedereen altijd loopt te zeiken dat MS slechte produkten verkoopt, niks zelf bedenkt etc. Je MOET toch geen MS gebruiken? Als jij een auto koopt van een of ander Japans merk ga je toch ook niet lopen zeiken dat die Japanners die auto niet zelf bedacht hebben maar GEJAT hebben van Ford etc.? Get a life, als je zo anti MS bent, dan installeer lekker Linux, maar ga hier niet als een klein kind lopen janken.

Ben het met rodney eens..

het is voor sommige mensen nou eenmaal moeilijk te verkroppen dat er succesvolle mensen rondlopen

ik zal niet ontkennen dat marketing erg belangrijk is voor een bedrijf, maar met marketing alleen kun je onmogelijk 25 jaar lang de markt domineren.

Bill Gates geeft in zijn stuk precies aan waar het succes aan te danken valt:
Microsoft weet als geen ander hoe je de techniek met de business moet koppellen en heeft dit optimaal benut. dit wordt ook wel eens 'ondernemen' genoemd.

Hier hebben andere bedrijven gewoon in tekort geschoten

ps: als we toch bezig zijn met terugredeneren dan zijn alle computersystemen uiteindelijk afgegekeken van het telraam...dus de uitvinder daarvan moeten we uiteindelijk dankbaar zijn met de technology die we vandaag de dag kennen.

@ Rodney en Ronald

Ik draai Linux. Je kop in het zand steken voor ongerijmdheden bij MS en de marketing van MS herhalen is geen bewijs van een kritische instelling.

Ach ja en het telraam stamt uit china dus die mogen alles kopieren . . . .

Werkelijk intelligente manier van redeneren.

@Rodney: En Japanners claimen ook niet dat ze de auto hebben uitgevonden. Daar is weinig twijfel over. Dat was gewoon Ford.

En helaas moet je nog steeds voor sommige software Microsoft gebruiken. D'r is een hele boel alternatieve software en soms is het ook native, maar het is nog niet zaligmakend.

Kritisch zijn om het kritisch zijn is ook verkeerd

Nog een keer:
Het optimaal benutten van techniek en business is ook een vorm van innovatie.

Denken dat grote multinationals op een heilige manier hun bedrijfvoering kunnen uitvoeren is naief

Microsoft is niet heilig en zaligmakend, ze hebben alleen de business goed begrepen en hier gebruik van gemaakt (zoals elk ander bedrijf had gedaan als zij in dezelfde positie had gestaan)

Altijd maar zeuren erover, maakt je veel te snel oud...

Juister zou zijn te zeggen, ze hebben marketing en gerechtelijke procedures heel goed begrepen.

De business niet, die had alleen maar last van uiteindelijk veel hogere total cost of ownership.

Ze hebben gewoon enorm succes gehad, maar voor de redenen van het succes worden totaal verkeerde dingen aangehaald.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-23T10:14:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.