Europa akkoord met samenwerking NXP en STM

Groen licht

De Europese commissie heeft ingestemd met de samenwerking tussen halfgeleiderfabrikant NXP en de Frans/ Italiaanse groep STMicroelectronics (STM). De samenwerking moet schaalvoordelen opleveren die zorgen voor een sterkere concurrentiepositie ten opzichte van de marktleiders Qualcomm en Texas Instruments.

De Europese Commissie geeft groen licht voor de in april 2008 aangekondigde samenwerking tussen de. Frans/ Italiaanse chipleverancier STMicroelectronics (STM) en halfgeleiderfabrikant NXP. De samenwerking moet leiden tot een betere concurrentiepositie ten opzichte van Qualcomm en Texas Instruments, die de chipmarkt voor draadloze toepassingen aanvoeren.

STM krijgt een aandeel van tachtig procent in de joint venture. Het bedrijf betaalt daarvoor 985 miljoen euro aan NXP. In de overeenkomst is een uitkoopclausule vastgelegd, het Nederlandse NXP kan zich na drie jaar laten uitkopen.

Door de samenwerking tussen de nummer drie en vier op de chipmarkt voor draadloze elektronica ontstaat een markaandeel van tien tot veertien procent. Qualcomm en Texas Instruments hebben respectievelijk achttien en zestien procent van de markt in handen.

De joint venture telt negenduizend werknemers. Er worden geen nieuwe fabrieken gebouwd, beide moederbedrijven leveren halffabrikaten die in lagelonenlanden als de Filippijnen en Maleisië geassembleerd en getest worden.

Nokia

Bij de samengevoegde bedrijfsonderdelen worden chips gemaakt voor mobiele telefoons en draadloze communicatie. De moederbedrijven boekten in 2007 een gezamenlijke omzet van 1,9 miljard euro.
Grootste klant voor STMicroelectronica is Nokia. De bestuurders van de samenwerkende bedrijven verwachten veel te verdienen aan chiptoepassingen voor bluetooth-, wifi-, gps-, uwb-apparatuur en 3G. In het samenwerkingsverband zijn ook halfgeleiderfabrikant Silicon Laboratories en gps-producent GloNav, die NXP zijn ingelijfd, opgenomen. De joint venture moet in het derde kwartaal van 2008 van start gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-30T10:27:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.