Microsoft zoekt partners voor overname Yahoo!

Handen schudden

Microsoft voert gesprekken met Time Warner en News Corp in een nieuwe poging om delen van Yahoo! over te kunnen nemen. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

Om de zoekmachine-onderdelen van Yahoo! alsnog over te kunnen nemen, zou Microsoft in onderhandeling zijn met mediaconglomeraat Time Warner en News Corp, het bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch. Die bedrijven voerden onafhankelijk van elkaar al eerder gesprekken met Yahoo!, en zouden bij een eventuele deal met Microsoft de overige bedrijfsonderdelen van de overnamekandidaat in handen krijgen. Dat meldt The Wall Street Journal.

Andere bronnen van de Amerikaanse zakenkrant melden dat de gesprekken zich nog in een verkennende fase bevinden. Volgens die informanten is van een overeenkomst voorlopig nog geen sprake. De bronnen baseren zich op het annuleren van een afspraak tussen Microsoft-topman Steve Ballmer en Yahoo!-voorzitter Roy Bostock, waarbij Ballmer een nieuw voorstel uit de doeken zou willen doen.

De krant meldt, naast de onderhandelingen om een overnamepact te sluiten, dat Yahoo!-bestuurders medio mei een voorstel aan Microsoft hebben gedaan om het bedrijf voor 33 dollar per aandeel over te nemen. Dat was kort nadat Microsoft zijn aanvankelijke bod had verhoogd maar Yahoo in - update">weigerde de door Yahoo! geëiste 37 dollar per aandeel op tafel te leggen. Verder zou Yahoo! vooral huiverig tegenover een complete overname Microsoft hebben gestaan omdat de directie vreesde voor het afnemen van de marktwaarde van Yahoo! tijdens de verwachte langdurige onderzoeken door de antitrustautoriteiten.

Sinds mei is het aandeel Yahoo! met 27 procent gezakt en het bedrijf voert inmiddels ook nog eens een strijd met biljonair Carl Icahn. De waarde van een aandeel in Microsoft is in dezelfde periode overigens ook met 18 procent gedaald.

Powerset ingelijfd

Microsoft kocht ondertussen zelf zoektechnologie door Powerset in te lijven. Dat bedrijf speurt niet op zoektermen, maar probeert de vraag van de zoeker in natuurlijke taal gesteld te beantwoorden. De zoekmachine is ontworpen in het Parc (Palo Alto Research Center). Eerder kwamen uit dit centrum ontwerpen zoals de muisbediening van pc's, laserprinting en ethernet. De overnameprijs wordt geschat op honderd miljoen dollar, vijf keer de investering van twintig miljoen dollar tot nu toe.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-02T14:20:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.