CFO heeft laatste woord over ICT-budget

Budget geld planning

Niet de ict-manager, maar de financieel directeur heeft de laatste zet over het ict-budget. Dat betekent dat de ict-manager een goede businesscase moet hebben als hij om een zak geld komt vragen.

De financieel directeur heeft nog altijd het laatste woord over het ict-budget. "Het bestuur van een bedrijf beslist hoeveel er wordt besteed aan ict", zegt Alex Peters, analist bij Forrester Research. Ook Peter Vermeulen, analist bij IDC, merkt dat de financieel directeur nog altijd over de grote bedragen besluit.

Dat de cfo over het ict-budget gaat, betekent dat hij overtuigd moet worden van beslissingen op het automatiseringsvlak. Dat kan problemen opleveren, erkennen beide analisten. Ict-managers moeten daarom een goede businesscase hebben voordat ze met een geldvraag naar de cfo stappen.

Business niet uitgesloten

Peters denkt dat bij ict-beslissingen de business niet uitgesloten kan worden. Dat de financieel directeur besluit over het budget is daarom geen rare zet. "De technologieinvesteringen zijn er voor de business. Zij moeten daarom worden meegenomen in deze beslissingen", zegt hij. Vermeulen vindt de ideale functie van de financieel directeur de controlefunctie. Dat betekent dat de ict-manager het ict-beleid uitstippelt.

Progress Software onderzocht de betrokkenheid van cio's op bestuursniveau. Uit dit onderzoek bleek dat de helft van de Nederlandse cio's geen plaats heeft in de raad van bestuur. Daardoor worden ze niet betrokken bij besluitvorming op bestuursniveau. In veel gevallen wordt de ict-directeur pas bij strategische beslissingen betrokken als zakelijke keuzes al gemaakt zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat de fin. directeur beslist lijkt mij ook heel logisch; hij is ten slotte verantwoordelijk voor de pegels en niet de ict-manager. Waar haalt de ICT-manager de moed vandaan om hierover te klagen? Hij wil wel zijn salaris gegarandeerd hebben. Als de ict-manager wil beslissen dient hij zijn eigen zaak op te richten (en zijn eigen broek op te houden) lijkt mij.

Mari: Lul geen onzin. Tuurlijk moet er een financiele vinger aan de pols worden gehouden. Maar doe nu aub niet alsof de ICT'er een verwend nest is wat continu loopt te janken om het nieuwste van het nieuwste wat betreft gadgets en dergelijke. "Waar haalt 'ie de moed vandaan?" Wel, simpel gezegd: ook de CIO heeft als einddoel om de business goed te laten draaien. Natuurlijk staan daar technische wensen tegenover, waar weer een prijskaartje aan vasthangt. Het is niet meer dan logisch dan dat de CIO ook een stem heeft in de eerste discussies / besluitvorming! Pas DAN kan je als Management Team een gefundeerd oordeel vormen! "Hij wil zijn salaris gegarandeerd hebben"... JA WIEDES, Wie niet? Dat noemen we "loondienst", ook ik wil graag weten dat de business goed draait en ik daar een actieve rol in speel.

Sjongejonge zeg, hou alsjeblieft op.

@ Teaser: mee eens
Er is een tussenschakel, de inkoper. Die wordt ook niet meegenomen in de besluitvormingen en speelt zijn eigen wedstrijd. Hoe kan ik het goedkoopste inkopen ? Veel voor weinig is de maatstaf.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-11T09:43:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.