Bijna alle ICT-apparatuur wordt gerecycled

Bijna alle ict-apparatuur wordt gerecycled. Uit cijfers van ICT~Milieu blijkt dat sinds de oprichting van de organisatie 110 miljoen kilo is hergebruikt, waarvan 21 miljoen kilo vorig jaar.

Bijna honderd procent van de ict-appararatuur wordt hergebruikt. Uit cijfers van ICT~Milieu blijkt dat vorig jaar 21 miljoen kilo van de gebruikte ict-apparatuur is ingezameld en gerecycled. Dat is een stijging van dertien procent vergeleken met het jaar ervoor. Daarmee wordt ruim voldaan aan de Europese norm van 75 procent voor hergebruik van elektronische apparatuur.

Sinds de start van ICT~Milieu in 1999 is ruim 110 miljoen kilo ingezameld en hergebruikt. Het overgrote deel wordt ingezameld via de vierhonderd gemeentelijke milieustraten. In 2007 is dit 1,25 kilo per hoofd van de bevolking. Dit is meer dan een verdubbeling vergeleken met 2002. Meer dan de helft van de opbrengst is gemalen printplaat en elektronica. Dit zogenoemde 'e-scrap' gaat naar smelterijen die er (edel)metalen uit terugwinnen als goud, zilver en palladium.

Legale of illegale handel

Niet alle gebruikte ict-apparatuur wordt bij ICT~Milieu aangeboden. Een deel verdwijnt via legale en illegale handel naar verwerkers of ontwikkelingslanden. De nadelen hiervan zijn laagwaardige recycling of ongecontroleerde dumping. ICT~Milieu wil dan ook alle afgedankte ict-apparatuur van huishoudens inzamelen en verwerken.

Stichting ICT~Milieu is onderdeel van brancheorganisatie ICT~Office. Bij die brancheorganisatie zijn ongeveer vijfhonderd ict-bedrijven aangesloten. Sinds 1999 ziet ICT~Milieu toe op de recycling van afgedankte ict-apparatuur. Het bestuur van ICT~Milieu bestaat uit managers van grote leveranciers onder wie Martin Trampe, managing director bij Canon Nederland en Robert Meulenbrug, directeur Imaging en Printing Group bij HP.

45 miljoen kilo

Leveranciers en producenten betalen per kilo nieuwe ict-apparatuur die op de markt wordt gebracht een recyclingvergoeding waaruit de verwerking van oude apparatuur wordt betaald. Jaarlijks wordt ongeveer 45 miljoen kilo aan nieuwe ict-apparatuur op de markt gebracht.

De weg van ict-apparatuur naar granulaat

Computable volgde de weg van afgedankte ict-apparatuur tot fijngemalen granulaat waaruit tal van grondstoffen worden hergebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-28T15:33:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.