'Met BAS-verkoop is de consolidatie voltooid'

De verkoop van het Getronics-onderdeel BAS aan Capgemini markeert het einde van de consolidatieslag in de Nederlandse ict-sector, meent topman Broeders van Capgemini. Voor Ordina zijn de druiven zuur.

De consolidatie van de Nederlandse ict-sector is zo goed als voltooid, nu Getronics zijn onderdeel Business Applications Services (BAS) verkoopt aan branchegenoot Capgemini. Dat meent bestuurslid Henk Broeders van Capgemini. "Wij vonden BAS een van de laatste te consolideren bedrijven. Voor anderen geldt nu dat er geen echt grote bedrijven meer zijn om over te nemen", vertelt Broeders in het Financieele Dagblad. Op 25 juli werd bekend dat zijn bedrijf BAS overneemt voor 255 miljoen euro, zij het zonder de divisie Business Solutions. Getronics splitst die tak per 1 augustus af en verkoopt hem separaat aan een nog te bepalen partij.

Voor ict-dienstverlener Ordina zijn de druiven zuur. De branchegenoot van Capgemini had hoog ingezet en hoopte vurig het BAS-onderdeel over te nemen. Daarmee wilde het bedrijf een toppositie op de Nederlandse markt veroveren. Nu moet Ordina tevreden zijn met een derde plek, ver achter Atos Origin en de nieuwe koploper Capgemini.

Uitbreiding in India

Ondertussen prijst Capgemini zich gelukkig met de binnengehaalde buit. Bestuurder Broeders legt uit dat de overname drie belangrijke voordelen oplevert. Zo kan zijn bedrijf veel kosten besparen door te snijden in de overhead. Bovendien, zo vertelt hij in een YouTube-filmpje, kan hij zijn mensen beter inzetten. "Hoe groter de potentiële groep, hoe beter je hem kunt gebruiken." Tenslotte verwacht Broeders de activiteiten van Capgemini in India te kunnen uitbreiden. "De huidige contracten die BAS met Indiase partijen heeft, zullen worden vervangen door onze eigen Indiase contracten. In de toekomst kunnen onze Indiase partners ook de klanten van BAS van dienst zijn", aldus een trotse Broeders.

MT-lid Jurgen Wasser heeft zich vooral verbaasd over de manier waarop de verschillende onderdelen van de Capgemini Nederland Groep vanaf het begin van het boekenonderzoek samenwerkten met BAS. "Er is veel interne concurrentie tussen Capgemini Nederland, Sogeti en Outsourcing. Vanaf dag 1 van de due diligence waren de verschillende teams één team geworden. Dat was een ongelooflijke prestatie", vertelt Wasser in het zelfde filmpje.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-28T14:46:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.