Slechte halfjaarcijfers voor Atos Nederland

De consultancy-divisie van Atos Origin Nederland heeft te lijden onder het besluit van opdrachtgever KPN om een groot deel van het ict-werk weer in eigen hand te nemen. Ook de divisies Managed Operations en System Integration draaien matig.

In het eerste halfjaar van 2008 heeft de Nederlandse tak van ict-dienstverlener Atos Origin slechte resultaten geboekt, blijkt uit de halfjaarcijfers. Het bedrijf zag de omzet dalen met 1,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Vooral de consultancy-divisie leed onder het besluit van KPN om zijn ict-activiteiten grotendeels in eigen hand te nemen. Omdat de automatiseerder het verlies van de KPN-opdracht niet volledig kon compenseren, daalden omzet en winst in het eerste halfjaar van dit jaar aanzienlijk ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In het tweede kwartaal 2008 tekende het bedrijf belangrijke overeenkomsten met chipfabrikant NXP en energiebedrijf Nuon.

Insourcing bij KPN

Rob Pols, algemeen directeur van Atos Origin Nederland, verklaarde eerder dat de dalende omzet bij zijn bedrijf vooral te wijten is aan het besluit tot insourcing bij KPN, een van de grootste klanten van Atos Origin. Hij vertelde dat zijn bedrijf ‘een mooi nieuw contract met KPN heeft gesloten'. Het betreft een verlenging van een deel van de dienstverlening tot 2010. "Als je KPN buiten beschouwing laat, is onze omzet het afgelopen kwartaal (januari tot april 2008, red.) gegroeid met twaalf tot veertien procent."

Niet alleen in Nederland laten de resultaten van de divisie Consultancy te wensen over. Wereldwijd zag Atos Origin zijn consultingwerkzaamheden in het eerste halfjaar 2008 afnemen met 1,6 procent, ondanks een forse groei op de Franse markt (dertien procent).

Nederland blijft achter

Ook de resultaten van de Nederlandse divisie Managed Operations (MO) blijven achter bij die in andere landen. Wereldwijd boekte de divisie een organische groei van 7,4 procent. Dat is vooral te danken aan de resultaten in de regio's Azië/Oceanië, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de rest van Europa, Afrika en het Midden-Oosten (zonder Nederland en Duitsland).

De divisie System Integration (SI) groeide in het eerste halfjaar 2008 wereldwijd met 7,5 procent, voornamelijk met dank aan de activiteiten in Frankrijk, Duitsland en de rest van Europa, Afrika en het Midden-Oosten (zonder het Verenigd Koninkrijk en Nederland). De automatiseerder heeft geen cijfers vrijgegeven over de resultaten van SI in Nederland.

Spannend halfjaar

In verschillende landen staat de ict-dienstverlener op gespannen voet met zijn medewerkers. Zo is in Nederland het overleg over de cao 2008 door de werkgever eenzijdig afgebroken, met een staking als gevolg. Inmiddels is een externe bemiddelaar aangesteld om de lucht tussen werkgever en vakbonden te klaren. Ook in Spanje en Italië werd gestaakt voor een betere cao.

Bovendien heerste er eerder dit jaar onrust onder de aandeelhouders, die pas kortgeleden wegebde door een herstructurering van de raad van commissarissen.

Tenslotte kocht in juni een Franse investeringsmaatschappij een groot deel van de aandelen op en werd op slag de grootste aandeelhouder.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-29T10:05:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.