Top Alcatel-Lucent weg na zoveelste verlies

Na het zesde kwartaalverlies op rij, stuurt Alcatel-Lucent zijn bestuursvoorzitter Serge Tchuruk en algemeen directeur Pat Russo de laan uit. Sinds de fusie in 2006, halveerde de marktwaarde van de onderneming.

Bestuursvoorzitter Serge Tchuruk en algemeen directeur Pat Russo moeten het veld ruimen bij Alcatel-Lucent. Daartoe heeft de Frans-Amerikaanse leverancier van telecom- en netwerkapparatuur besloten na publicatie van het zesde opeenvolgende kwartaalverlies. Tchuruk vertekt uiterlijk 1 oktober 2008 en Russo mag blijven tot een opvolger is gevonden. Dat gebeurt in elk geval voor het eind van dit jaar.

Teleurstellende bedrijfsresultaten

Russo staat al lange tijd onder druk om de aanhoudende waardedaling van het aandeel Alcatel-Lucent en teleurstellende bedrijfsresultaten. In het tweede kwartaal 2008 boekte het in Parijs gevestigde bedrijf een verlies van 1,1 miljard euro. Dat is bijna een verdubbeling van het verlies ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet liep terug tot 4,1 miljard euro, een daling van 5,2 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2007. Een groot deel daarvan is te wijten aan de zwakke dollar.

Analisten verbazen zich niet over het aangekondigde aftreden van Russo en Tchuruk. Tegen persbureau Reuters zegt een aandelenhandelaar: "Mensen zijn Russo al langer zat. Het aandeel doet het verschrikkelijk slecht." Sinds de fusie in 2006, is de marktwaarde van Alcatel-Lucent gehalveerd. Afgelopen mei ging de aandeelhouders akkoord met een versoepeling van de procedure om het bestuur en de directie te wippen.

Fusiefase is voorbij

Het bedrijf zet het tweetal aan de kant om zo ‘de weg vrij te maken voor een governance- en managementmodel dat op de toekomst is gericht', aldus een communiqué. De bestuursvoorzitter zegt dat de fusiefase van Alcatel en Lucent Technologies voorbij is en dat het bedrijf een eigen persoonlijkheid moet aannemen die losstaat van zijn twee voorgangers.

"De raad van bestuur moet verder groeien en de voorzitter moet daarbij het goede voorbeeld geven", zegt Tchuruk. Russo laat weten dat het voor haar de juiste tijd is om op te stappen. "Het bedrijf is gediend bij een nieuwe leider die het samen met een nieuw samengestelde raad van bestuur een fris en onafhankelijk perspectief biedt."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik denk dat Ben Verwaayen, ex CEO van BT wellicht een goede kandidaat is als opvolger. (heeft immers een Lucent verleden)

Ben Verwaaijen is een prima kandidaat. Kent Alcatel prima, is uitstekend thuis in de telecomwereld vanuit de producent, en als voormalig CEO van BT kent hij de behoefte van klanten als geen ander.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-29T14:27:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.