Exact doet het minder goed dan concurrentie

Het gaat niet goed met softwaremaker Exact Software vergeleken met concurrenten AFAS Software en Unit 4 Agresso. De meeste omzetgroei van het bedrijf komt uit diensten. De licentieverkoop staat bijna stil.

Softwareleverancier Exact Software doet het niet goed vergeleken met concurrenten. Uit de halfjaarcijfers blijkt dat het bedrijf 2,5 procent groeide vergeleken met vorig jaar. De omzet van concurrent AFAS Software groeide hetzelfde halfjaar met 34 procent. De halfjaarcijfers van Unit 4 Agresso zijn nog niet bekend, maar de softwaremaker zag in 2007 de omzet groeien met 39 procent.

De groei van de omzet bij Exact Software komt voornamelijk door de verkoop van diensten, zegt Andriaan Meij van AME Research. Hij analiseerde de halfjaarcijfers van Exact Software. De licentieomzet groeide een procent het eerste half jaar van 2008. De omzet uit onderhoud nam vier procent toe. De omzet uit diensten groeide met tien procent. Volgens Meij groeit de verkoop van licenties bij AFAS Software of Unit 4 Agresso veel harder. "Als de licentieverkoop stil staat, dan is het gevolg dat na verloop van tijd ook de diensten teruglopen," zegt Meij.

Wisselende strategie

De softwaremaker stelde de verwachtingen bij. Het verwachtte eerste een organische omzetgroei van zeven tot negen procent, maar stelde de verwachtingen bij naar vijf tot zeven procent. Meij verwacht dat deze groei ook gehaald zal worden.

Meij vindt dat het niet goed gaat met de Nederlandse softwareleverancier. Het bedrijf heeft volgens mij een heel wisselende strategie. "In 2005 zei ceo Rajesh Patel in 2008 300 miljoen euro omzet te maken. Verwacht wordt dat de omzet 260 miljoen euro zal zijn. Als analist kan ik niet vertrouwen dat ze de omzet gaan halen. Het lijkt alsof ze deze cijfers alleen hebben genoemd om de beleggers tevreden te houden."

Overnemen of overgenomen worden

Daarnaast is het onduidelijk wat de overnamestrategie is van het bedrijf. Het bedrijf voerde in januari gesprekken met investeerders, maar zegt daarnaast ook zelf nieuwe overnames te willen doen. "Aan de ene kant voeren ze een overnamestrategie, maar ze doen ook overnames. Dat is een zwakke strategie", zegt Meij.

Verder steeg de omzet in Nederland met 1,6 procent. "Maar als er rekening wordt gehouden met de inflatie dan is er feitelijk een omzetdaling", zegt Meij.

De analist vindt het jammer dat het niet zo goed gaat met het bedrijf. "Het is zo'n rijk bedrijf dat het vanaf 1984 goed heeft gedaan. Het lijkt wel of het last heeft van metaalmoeheid. Of de bestuurders niet meer de energie en het enthousiasme hebben dat ze tien jaar geleden hadden."

Exact wilde geen gebruik maken van de mogelijkheid te reageren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-05T16:07:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.