Logica boekt fors meer omzet in Nederland

Ict-dienstverlener Logica heeft in Nederland de omzet in de eerste helft van dit jaar met twintig procent zien stijgen tot 284 miljoen pond (358 miljoen euro) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst bleef gelijk op twintig miljoen pond (25 miljoen euro). Dit blijkt uit een toelichting op de halfjaarcijfers.

Logica realiseerde de omzetgroei van twintig procent in Nederland ondanks een daling van het aantal medewerkers met vier procent. De kosten gingen daardoor omhoog, omdat het bedrijf meer onderaannemers moest inschakelen. De bruto winstmarge viel daardoor terug van 8,4 naar 7,5 procent.

Inspanningen om medewerkers voor het bedrijf te behouden en een ruimere outsourcing van werk binnen het eigen bedrijf, moet de hoge kosten van het inschakelen van onderaannemers in de tweede helft van het jaar gaan drukken. Extra incidentele kosten van twee miljoen euro werden gemaakt door een investering in een nieuw e-HRM-platform dat door Logica aan klanten wordt verkocht.

WIA-project

De groei van de omzet kwam vooral voor rekening van de sectoren Overheid en Telecom en Media. Bij de overheid boekte Logica een omzettoename ten opzichte van de eerste helft van 2007 van achttien procent, vooral door meer werk voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij het UWV viel omzet weg door het stopzetten van het WIA-project, de opvolger van uitkeringswet WAO. “Maar andere projecten die wij daar doen lopen gewoon door”, aldus een woordvoerder. In de sector Telecom en Media gingen de zaken crescendo door een contract met KPN.

In de financiële sector en de sector industrie, distributie en transport zag Logica de omzet dalen als gevolg van personeelsschaarste en een lagere benutting van de beschikbare mankracht door een onpraktische timing van projecten. In de laatste sector daalde de omzet met zeven procent.

Buiten beschouwing

Logica maakte deze week bekend een halfjaarwinst te hebben geboekt van in totaal 118 miljoen pond (149 miljoen euro). In de gepubliceerde winst is een aantal grote posten buiten beschouwing gelaten.

Zo betaalde het bedrijf in de eerste zes maanden 46 miljoen pond (58 miljoen euro) aan de reorganisatie met de naam Programme for Growth. Het ging daarbij vooral om kosten voor het afvloeien van personeel en het opzeggen van huurcontracten voor gebouwen. In Nederland kwamen die kosten uit op 1,26 miljoen euro.

Een andere grote post die in de gepubliceerde winst buiten beschouwing bleef is de afwaardering van bezittingen. Die post bedroeg in totaal 43 miljoen pond (54 miljoen euro) en kwam vooral door valutaschommelingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-15T08:33:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.