Ordina zet zich schrap voor moeilijke tijd

Ict-dienstverlener Ordina heeft een lastig halfjaar achter de rug en treft maatregelen om minder afhankelijk te zijn van conjunctuurschommelingen.

Ondanks een omzetgroei van 16 procent, laten de halfjaarcijfers van Ordina zien dat het bedrijf door een moeilijke periode gaat. De cijfers tonen dat de automatiseerder zich schrap zet door zich te richten op enkele geconsolideerde sectoren, langlopende uitbestedingscontracten en het gebruik van inhuurkrachten en zijn Indiase partner Cognizant.

De Nederlandse ict-dienstverlener zag zijn nettowinst het afgelopen halfjaar met 12 procent dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst komt uit op 10,6 miljoen euro, bij een omzet van 360,7 miljoen euro. Bovendien verkleinde de marge van de totale winst ten opzichte van het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen van 8,3 procent in 2007 tot 7 procent in de eerste zes maanden van 2008.

Langetermijncontracten

Het bedrijf investeert gericht in dienstverlening in de financiële en publieke sectoren. In die sectoren boekte de dienstverlener een omzetgroei van respectievelijk vijftig en tien procent. Om de stabiliteit door de economische cyclus heen te vergroten, gokt de automatiseerder op meer langetermijncontracten bij zijn uitbestedingsactiviteiten. Zulke contracten moeten op termijn 35 procent van de bedrijfsomzet uitmaken. In het eerste halfjaar van 2008 was dat 21 procent.

De dienstverlener gaat er vanuit dat de uitbestedingstrend de komende jaren aanhoudt. In juni besloot Robeco zijn uitbestedingsovereenkomst met Ordina echter voortijdig te beëindigen. Als gevolg daarvan verwacht de automatiseerder aan het eind van dit jaar een daling van de omzet uit dit soort activiteiten.

Werving en offshoring

Om minder afhankelijk te zijn van conjunctuurschommelingen en de krappe arbeidsmarkt, gaat het wervingsbeleid voor personeel op de schop. Zo wil het bedrijf meer gebruikmaken van inhuurkrachten. Hierdoor wordt gemikt op een hogere kostenflexibiliteit. Voor de adviesdiensten blijft de automatiseerder gebruikmaken van eigen medewerkers met een vast dienstverband.

Ook wil het bedrijf meer gebruikmaken van de medewerkers van zijn buitenlandse partners. Een grote rol daarbij is weggelegd voor Cognizant, de Indiase partner van Ordina. In het halfjaarverslag meldt de dienstverlener dat meer consulting- en ict-werkzaamheden zullen worden uitbesteed naar India. In de eerste helft van 2008 bedroegen deze offshoringactiviteiten ongeveer tien miljoen euro, terwijl ze een jaar eerder nog nihil waren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dacht dat die "golf" India Offshoring langzaam op zijn retour was, nadat het op vele fronten niet zo succesvol was en het uurloon daar ook niet meer zo laag is als nog voor 5 jaar.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-19T15:10:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.