NXP stapt gedwongen uit partnerschap met STM

Een koopafspraak van STMicroelectronics verplicht chipleverancier NXP zijn aandelen in de gezamenlijke onderneming ST-NXP te verkopen. Deze joint venture bestond pas sinds april 2008 en voor NXP komt de verkoop eerder dan verwacht.

Vier maanden na de strategische samenwerking met branchegenoot STMicroelectronics (STM) moet de Nederlandse chipfabrikant NXP zijn aandeel verkopen. STM doet een beroep op zijn aankooprecht (calloptie) van het twintigprocentsbelang dat NXP momenteel in handen heeft in ST-NXP.

De verkoop komt eerder dan verwacht, zegt een woordvoerder van het Eindhovense bedrijf in het Financieele Dagblad. Bij het aangaan van de samenwerking in april 2008, wilde bestuursvoorzitter Van Houten tenminste drie jaar de tijd nemen om de gezamenlijke onderneming tot bloei te laten komen. Het lijkt er op dat de betrokkenheid van NXP niet goed contractueel is vastgelegd.

Marktaandeel

Door de samenwerking hoopten de twee bedrijven een groter aandeel te krijgen op de markt van draadloze elektronica. Gezamenlijk bedienden ze ongeveer veertien procent van de markt, terwijl concurrenten Qualcomm en Texas Instruments respectievelijk achttien en zestien procent in handen hebben. Eind juni 2008 werd bekend dat ook de Europese Commissie instemde met de joint venture.

NXP gaat de opbrengst uit de aandelenverkoop herinvesteren in het bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-21T10:50:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.