Subsidie voor innovatieve ict-bedrijven

Prinsjesdag 2008

Euro's, geld, papiergeld, winst (4x3)

Bedrijven moeten meer ruimte krijgen om te ondernemen en te vernieuwen. Daarom is het belangrijk dat de ict-sector in meer gevallen voor fiscale stimulerling in aanmerking komt. De schrijft minister Maria van der Hoeven in een toelichting op de nieuwe begroting.

Het kabinet wil bedrijven meer ruimte geven om te ondernemen en te vernieuwen. Het voorbeeld van TomTom moet worden gevolgd, aldus minister Van der Hoeven in een toelichting op de nieuwe begroting.

Belangrijk voor de ict-sector is dat de ontwikkeling van technisch nieuwe software in meer gevallen voor fiscale stimulering in aanmerking komt. In de WBSO, een belastingregeling ter bevordering van speur- en ontwikkelingswerk, komt hiervoor ruimte. Volgend jaar zal de definitie van R&D worden verbreed.

De WBSO is door de jaren heen ten gunste van de ict-sector veranderd. Dit jaar kreeg de regeling al een bredere grondslag, waardoor vernieuwingen in het produktieproces en software sneller in aanmerking komen voor afdrachtvermindering.

Meer zelfstandigen

Het budget voor de WBSO gaat in lijn hiermee verder omhoog. In 2011 zal 115 miljoen euro extra voor de WBSO beschikbaar zijn. In 2009 gaat het bedrag al met 39 miljoen euro omhoog tot 466 miljoen euro. Dat is 10 miljoen euro meer dan eerder was aangekondigd.

Het kabinet streeft naar meer zelfstandige ondernemers met personeel. Daarom wil men ervoor zorgen dat elke ondernemer of starter met een financieringsbehoefte tot 25.000 euro toegang kan krijgen tot (micro)financiering. Het kabinet maakt zich sterk voor een toegankelijke kapitaalmarkt voor jonge en innovatieve ondernemers, onder andere door structurele ophoging van de borgstellingsregeling voor het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast wil het kabinet dat ondernemers doorgroeien naar werkgevers. Daarom wordt onderzocht of de regels, risico's en kosten voor werkgevers met weinig personeel kunnen worden verlicht.

Om te komen tot meer snelle groeiers worden met behulp van de zogenoemde ‘groeiversneller' tachtig tot honderd bedrijven vijf jaar lang ondersteund bij het verhogen van hun omzet tot ten minste twintig miljoen euro per jaar. Dit is een initiatief van het kabinet in samenwerking met het Innovatieplatform.

Meer kansrijke, risicovollen R&D-projecten

Daarnaast wordt het budget van het innovatiekrediet in 2009 verhoogd tot veertig miljoen euro. Hierdoor zijn meer kansrijke, risicovolle R&D-projecten van kleine en middelgrote bedrijven te financieren. Deze kredietregeling is bedoeld om de ontwikkeling van producten te stimuleren waaraan  technisch nogal wat risico's kleven. Op de kapitaalmarkt valt hiervoor soms moeilijk een financiering te regelen. 

Ook investeert het kabinet meer in de internationale kant van innovatieprogramma's. Daarmee krijgen de buitenlandse investeringen in Nederland en de Nederlandse handel in het buitenland een stimulans.

Ook de regeling voor innovatievouchers wordt verbeterd. Van 2008 tot en met 2010 stijgt het aantal vouchers van zesduizend naar achtduizend. Zo'n voucher ondersteunt een ondernemer bij het inkopen van kennis op gebied van bijvoorbeeld ict. Hij kan daarvoor aankloppen bij een kennisinstelling van diens voorkeur. Doel van deze regeling is een grotere wisselwerking tussen het midden- en kleinbedrijf en kennisinstellingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-16T15:15:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.