Reorganisatie HP weinig impact in Nederland

Ook de Nederlandse vestigingen van HP en EDS krijgen last van de reorganisatie. Toch zal de impact relatief lager zijn dan in andere landen. Hier zullen vooral management- en staffuncties verdwijnen, voorspellen analisten.

Door de reorganisatie bij de Nederlandse vestigingen van HP en EDS zullen vooral management- en staffuncties verdwijnen. Analisten verwachten dat bij de Nederlandse vestigingen relatief minder ontslagen zullen vallen dan bij andere vestigingen. "HP Nederland is relatief klein op het vlak van dienstverlening. Ik verwacht daarom dat de impact van de reorganisatie op HP Nederland kleiner zal zijn dan bij andere HP-vestigingen", zegt IDC-analist Peter Vermeulen. De analist verwacht dat er een paar honderd Nederlandse banen zullen verdwijnen. "Maar de ervaring leert dat dit getal vaak lager uitvalt", zegt hij.

Bij de Nederlandse vestiging van HP werken 2400 mensen. Voor EDS werken 1600 mensen in Nederland. De twee vestigingen zijn nog niet samengevoegd. Daarvoor moet eerst overleg worden gepleegd met de ondernemingsraden. Dat gebeurt als bekend is hoeveel banen verdwijnen in Nederland.

Volgens Vermeulen zit er overlap in de dienstverlening van beide bedrijven. Vooral op het vlak van outsourcingsdienstverlening, consultancy en implementatiediensten zou dat het geval zijn. Dit geldt echter vooral voor HP en EDS wereldwijd. In Nederland doet HP relatief weinig aan dienstverlening. AME Research schat de dienstenomzet van HP Nederland op 760 miljoen euro. Dat is ongeveer dertig procent van de totale omzet van het bedrijf.

Ondersteunende diensten

De diensten die in Nederland verkocht worden zijn vooral ondersteunende diensten bij verkochte producten. EDS is vooral sterk in uitbesteding. "Het lijkt daarom een aardige aanvulling bij het portfolio van HP", aldus Vermeulen.

Ook Andrew Parker, analist bij Forrester, denkt dat de impact van de reorganisatie in Nederland lager is dan in andere landen. Hij verwacht wel dat er banen naar het buitenland zullen verdwijnen. Dat is geen nieuwe stap voor de bedrijven, maar iets dat al voor de overname was ingezet.

Vermeulen is niet verrast door de reorganisatie-aankondiging van HP. Ook Parker had de reorganisatie zien aankomen. Hij is wel verrast over het aantal ontslagen dat zal vallen. "Ik had een lager aantal verwacht. Blijkbaar is er meer overlap dan de managers van beide bedrijven verwachtten."

Integratie van HP en EDS

De reorganisatie is onderdeel van de integratie van de twee dienstverleners. HP kocht EDS eerder dit jaar voor 14 miljard dollar. In totaal zullen 24.600 banen verdwijnen, dat is 7,5 procent van het totale personeelsbestand. Hoeveel banen in Nederland worden geschrapt is nog niet duidelijk. Daarvoor wordt eerst overlegd met de Europese ondernemingsraad. Dat gebeurt 25 september.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-18T10:21:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.