Volgend jaar veel faillissementen in ICT-sector

Failliet

Het derde kwartaal van dit jaar zijn minder ict-bedrijven failliet gegaan dan een jaar eerder. Kredietverzekeraar Euler Hermes voorspelt echter een groot aantal faillissementen voor de komende periode.

Het aantal geclaimde faillisementen van ict-bedrijven is het derde kwartaal van 2008 gedaald met 6,6 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit blijkt uit de ict-sectoranalyse Euler Hermes. Toch zegt dit niets, volgens Walter Toemen, directeur Risk bij kredietverzekeraar Euler Hermes. "Vooral voor de zogeheten dozenschuivers zijn de ontwikkelingen heel negatief", zegt hij. "Voor de ict-sector in het algemeen ben ik gematigd positief, alhoewel het aantal opdrachten voor software- en consultancybedrijven ook zeker minder zal worden."

Euler Hermes voorspelde eerder dit jaar een wereldwijde toename van faillissementen van vijftien procent voor 2008. In Nederland voorspelde Euler echter een daling van vijf procent. "Dat het aantal faillissementen in Nederland nog steeds daalt, komt doordat de economie het heel goed deed", legt Toemen uit. "Van 3,5 procent economische groei in 2007 gaan we nu echter naar een groei van 1 procent in 2009. Dat is bijna een krimpende economie. Door de zeer hoge economische groei in de achterliggende jaren zijn de effecten van de negatieve gebeurtenissen hier echter nog niet merkbaar. Wij kunnen onszelf vergelijken met België. Daar ging het ook goed, België is ook een open economie en vertoonde dezelfde economische trend als Nederland. Maar de afgelopen maanden is België getroffen door een hoog aantal faillissementen. Wij denken dat deze kentering binnenkort ook in Nederland plaatsvindt."

Tegenvallende resultaten

Steven Dondorp van veranderadviesbureau Alado, dat ict-bedrijven bedrijfskundig ondersteunt, zegt de eerste tekenen van de verandering al te merken. "Wij richten ons op kleinere ict-bedrijven en krijgen sinds het einde van de zomervakantie steeds meer aanvragen om bij te springen vanwege tegenvallende resultaten. Veel bedrijven die bij ons aankloppen, wijten hun slechte resultaten aan de kredietcrisis. Zij kunnen geen financiering krijgen om gaten te vullen. Kleine automatiseerders komen sneller in liquiditeitsproblemen. Ik verwacht dat de gezonde bedrijven er voor het eerste of tweede kwartaal van volgend jaar nog geen last van hebben."

Toemen denkt ook dat kleine bedrijven het zwaar krijgen. "Vooral eenpitters krijgen problemen", voorspelt hij. "Als het vertrouwen in de economie afneemt, lopen kleine bedrijven meer risico. Zij kunnen zich onderscheiden door onder andere hun persoonlijke benadering. Dit is ook belangrijk om bestaande klanten te binden", zegt hij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-30T09:34:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.