Europese it-budgetten groeien dit jaar 3,9 procent

Na twee magere jaren ziet IDC nu voldoende signalen voor een economisch herstel om te vertrouwen in een gestage groei van Europese it-investeringen in 2004. Het onderzoeksbureau voorspelt voor dit jaar 3,9 procent groei.


 
De vervanging van verouderde infrastructuur is al aan de gang en zal volgens de marktonderzoeker nog versnellen in de loop van dit jaar. Op korte termijn zullen de Europese bedrijven vooral investeren in het vernieuwen van belangrijke infrastructuur en in opwaardering van bestaande systemen, zo voorspelt IDC.
 
"Het nieuwe optimisme zorgt voor een kleine stijging van de budgetten, maar de bedrijven blijven toch voorzichtig in hun it-bestedingen, vooral wat nieuwe projecten betreft", verklaart IDC-analist Elsa Opitz. "Voordat bedrijven overgaan tot de implementatie van een nieuw product, willen ze eerst uitgebreide tests en 'proofs of concept'. Daardoor duurt de verkoopcyclus veel langer."
 
IDC verwacht de grootste groei in de budgetten voor software. Die zullen dit jaar volgens de marktonderzoeker toenemen met 5,6 procent, vooral door een grote afname van beveiligingsoplossingen. De Europese verkoop van hardware zou groeien met 4 procent. De hardwaremarkt krijgt volgens IDC weliswaar af te rekenen met kleinere winstmarges en een daling van 1 procent in de bedrijfsbudgetten voor it-systemen, maar er komt toch een groeischeut dankzij de sterke vraag naar notebooks en producten voor de consument.
 
De Europese markt van it-dienstverlening neemt dit jaar slechts 3,1 procent toe. Dat is verrassend, want steeds meer bedrijven willen bepaalde activiteiten uitbesteden aan een externe dienstenleverancier. Volgens IDC ontstaat precies daardoor echter een verscherpte concurrentie tussen de verschillende dienstenbedrijven, die dan maar hun winstmarges verkleinen om toch nieuwe klanten binnen te halen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-23T11:19:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.