Kredietcrisis is geen ICT-crisis

De kredietcrisis die op dit moment ict-bedrijven treft, is niet te vergelijken met de crisis uit 2001. Dat zegt directeur Thomas Mosch van het Duitse onderzoeksbureau Bitkom Research. “Het gaat nog steeds om verwáchte financiële gevolgen van de kredietcrisis en een mogelijke recessie.”

De crisis die ict-bedrijven op dit moment parten speelt lijkt in niets op de crisis die de sector doormaakte in de periode van 2001 tot 2003. De crisis draait op dit moment volledig om verwachtingen, vertelt directeur Thomas Mosch van het Duitse onderzoeksbureau Bitkom Research. “De meerderheid van de bedrijven heeft op dit moment nog nergens last van, maar neemt wel alvast maatregelen.”

De aard en de gevolgen van de crisis zijn daarmee totaal anders dan die van de crisis die de branche in 2001 trof. Toen ontstond de crisis in de ict-sector. In de huidige crisis ligt de oorzaak van de crisis buiten de sector. “Het is een financiële crisis, geen ict-crisis”, zegt Mosch.

Oplossing

Wat hem opvalt is dat de crisis niet alle delen binnen de ict-branche even hard treft. Ict wordt binnen bedrijven veelal ingezet om kosten te besparen. “Ict-leveranciers zijn daarmee een deel van de oplossing, niet van het probleem”, zegt Mosch. Bijvoorbeeld bedrijven die zich bezighouden met outsourcing zouden hierdoor van de crisis kunnen profiteren.

Ook hakt de financiële crisis er niet in elk land even hard in. In West-Europa zijn de gevolgen van de crisis voor ict-bedrijven op dit moment nog beperkt. In Oost-Europese landen als Polen en Hongarije hebben de ict-ondernemers volgens Mosch al zware klappen gekregen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

"de crisis die de branche in 2001 trof. Toen ontstond de crisis in de ict-sector. In de huidige crisis ligt de oorzaak van de crisis buiten de sector."

Eehm..... was er in 2001 niet iets met vliegtuigen en torens aan voorafgegaan? Ik herinner me ook iets van angst voor terrorisme. Die angst kwam toch van buiten de ICT -sector

Misschien begrijp ik meneer Thomas Mosch niet helemaal. Wil/kan iemand dit uitleggen?

De crisis binnen de ICT-sector van 2002 werd grotendeels veroorzaakt door Internet- en Telecom hype. Goede bedrijven werden toen kapot gemaakt door fake bedrijven die alleen heel veel geld van beleggers uitgaven om marktaandeel te kopen en nooit geld verdiend hebben. De financi?le instellingen zaten daarachter. De grote schandalen zoals rond World Online (op de markt gebracht door ABN) en 9/11 maakten een einde aan de hype. Daarbij was er al een overschot vanwege de Millenium hype. Die was wel door onze branche veroorzaakt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-27T13:35:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.