KPN continueert winst

Ondanks een gelijk blijvende omzet bij het vaste net door lagere aflevertarieven voor mobiele telefoongesprekken wist telecomconcern KPN in het eerste kwartaal van boekjaar 2004 zijn winst op peil te houden.

Het telecomconcern behaalde in het afgelopen kwartaal een winst van 375 euro bij een omzet van 2,9 miljard euro. Een jaar terug lag de winst aanzienlijk hoger op 672 miljoen euro. Toen profiteerde het bedrijf van eenmalige opbrengsten uit de verkoop van de telefoongidsactiviteiten en een schadeloosstelling door Mobilcom. Dit bedrijf zei de overeenkomst voor een gezamenlijk umts-net met KPN-dochter E-Plus in Duitsland op. In het afgelopen kwartaal verkocht het concern alleen zijn aandeel in de satellietuitbater Eutelsat voor 36 miljoen euro.
 
De door telecomtoezichthouder Opta verlaagde tarieven voor telefoongesprekken tussen het vaste en mobiele netwerk drukten de inkomsten van in totaal 2,9 miljard euro uit het vaste net met 57 miljoen euro. Zoals het concern al eerder gemeld had komen bij de divisie Vast de komende maanden nog eens achthonderd banen te vervallen door efficiencymaatregelen en de introductie van nieuwe technologieën. Zo meldde het concern een sterke toename van ip-vpn-verbindingen. Begin vorig jaar namen 148 zakelijke klanten deze diensten af. Dit kwartaal is dat gestegen tot 975. Het aantal van deze aansluitingen steeg in die periode van vijfduizend naar twintigduizend nu.
 
De mobiele activiteiten van KPN lieten een sterke groei zien voornamelijk door de aanwas van nieuwe klanten. In Duitsland en België was deze groei het sterkst. Het telecomconcern gaat zijn umts-netwerk in Duitsland vanaf juni 2004 openstellen voor zakelijke klanten. Daarna volgt Nederland, waar KPN zijn umts-diensten aan het begin van de zomer aanbiedt aan zakelijke klanten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-11T11:23:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.