Curatoren verwachten klap voor de zomer

Failliet

Het aantal faillissementen in de ict-sector groeit, maar blijft vooralsnog binnen de perken. Er gingen vooral kleine bedrijven bankroet. Curatoren verwachten de grote klap voor de zomer.

In de eerste twee maanden van 2009 is een handvol ict-bedrijven omgevallen. Wat opvalt is dat het vooral kleine ondernemingen betrof die zich richtten op het midden- en kleinbedrijf en voornamelijk buiten de Randstad actief waren. Wytech ICT Services, bijvoorbeeld, kwam uit Eindhoven, Itexion uit Enschede en Groningen, de Digitale Buurman/DB Automatisering uit Lochem en Bullet Systems/Skiltronics uit Leeuwarden.

De curatoren die de huidige faillissementen afwikkelen, zeggen nog nauwelijks andere zaken uit de ict-sector in hun portefeuille te hebben. De meesten reageren zoals curator Frederikus Kolkman van Kolkman Advocaten: "Ik verwacht de hausse vlak voor de zomervakantie, maar dan breed op alle fronten, inclusief de ict-branche. Nu teren nog veel bedrijven op hun reserves."

Spagaat

Opvallend is het bankroet van Finnion uit Den Bosch, een leverancier van software voor de financiële wereld. De meeste failliete bedrijven komen juist uit de hardwarehoek of leunen op detachering. Bullet Systems bijvoorbeeld uit Leeuwarden, handelend onder de naam Skiltronics, werd bij teruglopende orders geconfronteerd met een bank die geen extra krediet meer wilde verstrekken en hardwaredistributeurs die alleen nog apparatuur wilde leveren op basis van voorfinanciering. Voor kleine bedrijven is het lastig om uit zo'n spagaat te komen.

Een andere treffend voorbeeld is het ten onder gaan van detacheerder GCJ IT Services uit Bodegraven. Dat vierde in 2008 nog zijn tienjarig bestaan, maar zag de ANWB als belangrijkste opdrachtgever afhaken. "In een aantal maanden tijd kreeg GCJ steeds meer bankzitters en kwam het in liquiditeitsproblemen", vertelt curator Amos Kroll van Wille Donker Advocaten. Volgens Kroll is het bankroet van detacheerder GCJ eerder typerend voor de uitzendbranche dan voor de ict-sector. "Bij uitzendbureaus vallen momenteel de grote klappen, net zoals in de bouw, transport en automotobielbranche. Op de ict-markt is er wel nog vraag, wordt mij verteld."

Geregistreerde faillissementen jan-feb 2009

Itexion
Melrow Technology
Cenio Computers
Compufix Computers
Digitale Buurman/DB Automatisering
GCJ IT Services/Sanguis Groep
Wytech ICT Services
Empecom
Support Plus
Netcom/Data Teleprojects
Datacenter Zuid/Factory 2.0
Inspire IT
Telecompleet
Smartfix
Sperry Holding
Bullet Systems/Skilltronics

Bron: Computable en  www.curatoren.nl

Boedelverkoop

Binnen de ict-sector is er nog wel geld voorhanden voor het overnemen van boedels uit faillissementen, bleek de afgelopen weken. Curatoren van partijen als Netcom (door Ilionx en een Xerox-partner), Datacenter Zuid (door Enne Solutions), Melrow Technology (door Linvision) en Itexion (door TSI Solutions) vonden nog geïnteresseerde opkopers. Smartfix, de digitale wegenwacht uit Den Bosch, onderzoekt de mogelijkheden van een doorstart. Een bijzonder faillissement is dat van Sperry Holding, een onderdeel van het in SAP-business processen gespecialiseerde Sperry uit Oss. Hieraan ligt een conflict tussen ex-partners en het bedrijf ten grondslag. De directie heeft inmiddels protest aangetekend tegen het uitgesproken faillissement.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Even een kleine correctie: het gaat niet om een conflict tussen een paar ex-partners (waaronder ondergetekend) en Sperry Holding maar het niet betalen van facturen (door Sperry Holding aan ex-partners, de schuld eisers).

Ik weet niet waar Computable haar informatie vandaan heeft, maar dat er een conflict met de ex-partners ten grondslag zou liggen aan het faillissement van Sperry Holding is maar gedeeltelijk waar.

In juni 2008 hebben (bijna alle) partners, met instemming van het management hun contract be?indigd. Reden hiervoor was het door het management van Sperry gevolgde wanbeleid gedurende 2007 en 2008. Als gevolg van dit wanbeleid waren de financi�le problemen niet meer te overzien. Partners werden op dat moment overigens al maanden niet meer betaald. Een interne commissie had eerder dat jaar bovendien al vastgesteld dat er "vreemde zaken" hadden plaatsgevonden, mede als gevolg waarvan de wankele financi?le positie was ontstaan.

Na het vertrek van de partners heeft de directie alles in het werk gesteld om de fakturen van de vertrokken partners onbetaald te laten. Daarbij werd geen middel geschuwd. Uiteindelijk zagen de ex-partners geen andere uitweg dan om het faillissement van de onderneming aan te vragen. In Nederland is er namelijk geen andere weg om uiteindelijk je geld te krijgen helaas. Daarbij dient overigens vermeld, dat de ex-partners tot het laatst toe hebben gewacht. Dit om het bij Sperry nog in dienst zijnde personeel niet of danwel zo weinig mogelijk te schaden.

Het management (de heer D. Schouw) huilt inmiddels krokodillentranen. Feit is echter, dat hij aan zeker 9 mensen bij elkaar nog ongeveer 0,5 miljoen moet betalen.
Ook de belastingdienst schijnt overigens nog een flink appeltje te moeten schillen met Sperry..

Wat mij betreft mag de curator aan de slag.

Waarom blijven we elkaar maar de put in praten? Als we nu gewoon blijven doen wat we deden en ons eens wat minder afhankelijk opstellen van de Amerikanen en aandeelhouders. Gewoon met beide benen op de grond en gezond verstand.

Als je naar Amerika kijkt en er afhankelijk van wil blijven dan komen we binnen tien jaar weer in dezelfde dip. Als het slecht gaat met de economie zul je je af moeten vragen waardoor dat komt. Als je geldverslindende hobby's er op na houdt zal iemand toch daar de rekening voor moeten betalen. Als je tekorten van 2 biljoen wil oplossen door er weer 700 miljard er tegen aan te gooien moet je wel beseffen dat je tekort stijgt naar 2,7 biljoen.

Wij zelf kunnen er ook wat van. Wat willen we gaan bezuinigen vraagt het kabinet zich af. Nou ... kom gewoon eens terug uit die verre streken met het militaire apparaat wat we daar alleen maar neer willen zetten om stoer te laten zijn tov Amerika.

Nee de oplossing is simpel,

Slechte bedrijven die te veel hebben geluisterd of bezweken zijn onder de druk van de aandeelhouders gewoon om laten vallen incl. banken. Dan geef je tenminste een signaal af dat ook zij niet het eeuwige "asociale" leven hebben. De tekorten die zij niet kunnen voldoen uit het garantiefonds vergoeden. Dan weet je tenminste dat het weer terug in de economie komt ipv bij die verdampende fluitketels.

Optimistisch denken dat wij Amerika met hun negatieve financiele situatie echt niet nodig hebben en gewoon alles in Europa kunnen. Werk aan zelfstandigheid ipv afhankelijkheid. Die roze olifanten daar met hun "nice to have's" is nou niet bepaald een goede instelling om de economie te redden of te verbeteren.

Investeer in een nieuwe economie waar duurzaamheid voorop staat ipv het op korte termijn willen oogsten van 10 tallen procenten per jaar. Met duurzaamheid denk ik niet direct in groene energie maar gewoon in een duurzaam business model.

De macht van aandeelhouders beperken waardoor het oogsten van rendementen alleen maar mogelijk gaat worden op lange termijn.

Bij Sperry is wel degelijk meer aan de hand dan een paar ongelukkige partners.. Er zijn vele schuldeisers die al maanden tevergeefs op hun geld hebben gewacht maar steeds met mooie beloftes zijn zoet gehouden. Vandaag was de maat voor enkele van hen vol wat leidde tot het volgende failliete Sperry bedrijf, nl. Sperry BV. Ben je een Sperry BV leverancier, dan adviseer ik je regelmatig www.curatoren.nl te raadplegen.

Hopelijk zullen de directeuren D. Schouw en C. Wolf aangepakt worden wegens wanbeleid en fraude.

Zaken doen met ze is op eigen risico.

En binnenkort Triple P.
Nog 3 weken en dan loopt de bankgarantie af.

Bij Triple-P zijn er inmiddels weer een man of 10 ontslagen, wie doe daar straks het licht uit? Op deze manier blijft er niets over.

Ik doe bij Triple niet het licht uit maar ik zou het wel erg jammer vinden als dit gebeurd. Voor de toppers bij Triple, ik weet nog wel een goede werkgever.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-06T12:35:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.