ABP wil honderd miljoen euro van Nortel

Pensioenfonds ABP heeft een rechtszaak aangespannen tegen Nortel Networks. Het wil een genoegdoening van honderd miljoen dollar voor zijn verlies op beleggingen in de Canadese fabrikant van telecomapparatuur.

Volgens ABP heeft Nortel opzettelijk onjuiste informatie verstrekt aan beleggers. Het concern onderzoekt sinds oktober vorig jaar zijn financiële verslaglegging vanaf 2000. Begin maart gaf het concern te kennen dat het ook zijn cijfers over 2003 moet herzien en daardoor rapportage over dit jaar uitstelt. ABP stelt dit verlies te hebben geleden doordat beleggingsbeslissingen werden gebaseerd op door Nortel gepubliceerde financiële cijfers die naar nu blijkt onjuist waren. De waarde van het aandeel Nortel is sinds de uitbreiding van de onregelmatigheden gehalveerd.
 
ABP staat niet alleen. Ook het Canadese pensioenfonds Ontario Public Service Employees Union Pension Trust is een rechtszaak tegen Nortel begonnen. Dit pensioenfonds daagt voormalig Nortel ceo Frank Dunn, de vroegere cfo Douglas Beatty en de oud-controller Michael Gollogly voor de rechter omdat zij opzettelijk misleidende cijfers naar buiten hebben gebracht. Hun motief om rooskleurige cijfers naar buiten te brengen was het opstrijken van bonussen, omdat bedrijfsdoelen zouden zijn gehaald. Het concern gaf in februari vlak voor het bekend worden van de problemen in 2003 een handvol directeuren miljoenen dollars in contanten. Het is gebruikelijker dat beurs genoteerde ondernemingen dit soort bonussen in de vorm van aandelen uitkeren aan het

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-27T11:25:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.