'Sun balanceert tussen hoop en vrees'

Met de overname van Sun door Oracle gaan verschillende productreeksen uit het Sun-portfolio een onzekere tijd tegemoet. Onze experts vrezen voor de hardwareproducten en MySQL.

De overname van Sun Microsystems voor 7,4 miljard dollar door Oracle zien Computable-experts als een logische stap en over het algemeen staan zij hier positief tegenover. Toch is er ook vrees, vrees voor verschillende Sun-onderdelen, waaronder de hardwarelijnen en MySQL gekoppeld aan de opensourcestrategie.

Doorverkoop hardware

Oracle is van oudsher een softwarehuis, maar is de laatste tijd wel op het hardwarevlak bezig. Zo wordt er met HP samengewerkt. Edwin van den Thillart, business unit manager Oracle bij IT Solution Partners: "IBM heeft nu een serieuze concurrent als totale ict-leverancier. Het is echter te verwachten dat Oracle zich blijft focussen op de software en dat de hardware tak van Sun ontmanteld wordt en wellicht wordt verkocht aan HP."

Gert Jan Timmerman, manager Kenniscentrum bij Info Support, deelt deze mening. "Oracle was tot nu toe sterk in applicaties en databases en voegt daar met deze overname hardware en een besturingssysteem (Solaris) aan toe. De vraag is natuurlijk of ze de hardware binnen boord houden of doorverkopen."

Afsplitsen MySQL

Op het gebied van databases koopt Oracle ook een van de grootste concurrenten: MySQL. MySQL is open source en Oracle draagt dat net als Microsoft geen warm hart toe. "Ik ben heel benieuwd wat Oracle daarmee gaat doen" vraagt Mat Huizing, competence manager bij InfoProfs, zich af. "Ik denk dat ze het gaan afsplitsen."

Ook Jos Struik vreest voor MySQL en de opensourcestrategie van Sun. "Dit zou de doodsteek voor verschillende producten van Sun (kunnen) betekenen. Met Open Office en Linux op de desktop kan Oracle waarschijnlijk wel leuk tegenwicht bieden aan Microsoft, maar wat gebeurt bijvoorbeeld met MySQL? Ik heb echt niet de indruk dat de opensourcewereld hier beter van wordt."

Geert Wismans van Informatievisie ziet de toekomst van MySQL iets zonniger tegemoet. "Naar mijn mening ziet Larry Ellison hierin een mooie kans zijn imperium uit te breiden en meer tegengas te geven tegen aan met name Microsoft. Concurrent Bill heeft met SQL-server en Microsoft Dynamics een gedegen concurrent voor Oracle's database- en erp-oplossing in handen. Als ook de schaalgrootte van organisaties toe blijft nemen zijn de krachtige systemen van Sun in combinatie met de database van Oracle sterk genoeg om de laatste mainframe-toepassingen over te nemen. Een mooie ontwikkeling zou zijn als Oracle de overstap maakt naar open source, maar ik zie dat de komende jaren nog niet gebeuren."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat MySQL in gevaar is geloof ik niet. Voor Sun is het een mogelijkheid een ander segment van de klantenkring aan te spreken. Hoeveel lightweight DBMSsen van Oracle draaien op webservers? Daar is Mysql toch veel meer aanwezig.
Omdat Mysql onder een open source licentie verspreid wordt is het niet eenvoudig weg te poetsen en zover ik Larry Ellison ken zal dat niet gebeuren. Hij zal m.i. Mysql opnemen in het "groeipad" naar Oracle om zo meer afnemers voor Oracle te krijgen.

De Sun-hardware zou gehandhaafd kunnen blijven als Oracle een totaalpakket aan wil bieden, hoewel ik daar meer twijfel heb, hardware hoort niet in de core-business van Oracle.

Deze overname is de doodsteek voor Sun en hun open source activiteiten, dit kan door Oracle nooit verder ontwikkeld worden. Oracle is daartoe gewoon niet in staat. Voor Oracle zal deze overname leiden tot gigantische verliezen en kon wel eens ook voor Oracle de definitieve nagel aan de doodskist blijken te zijn. Ik zie totaal geen synergie in deze twee wezensvreemde bedrijven. Ik heb het vermoeden dat Big Blue wel eens de lachende derde kon blijken te zijn. Als zij Sun echt hadden willen hebben had Oracle geen enkele kans gehad, ik heb het vermoeden dat dit zeer slim is gespeeld door IBM, op deze wijze raken ze met een beetje geluk twee concurrenten kwijt.

Mensen die MySQL gebruiken zullen niet snel een betaald alternatief gaan nemen tenzij dit nodig is. Als Oracle MySQL een doodsteek geeft, dan gaan die mensen allemaal over op PostgreSQL, wat volgens sommigen een superieur alternatief is zelfs. Dus wat is het gevaar? MySQL is open source dus in het ergste geval komt er een fork. Indien nog erger, dan stappen er grote groepen mensen met de welbekende LAMP servers over op PostgreSQL en hernoemen we het naar een LAPP server. Oracle is vast niet gek en weet dit. Ze zullen het eerder naar hun hand zetten, bijvoorbeeld door de overstap van MySQL naar Oracle makkelijker te maken, en door een name rebranding waardoor hun eigen producten meer in de picture komen te staan.

MySQL is onder een FOSS-licentie geweest, dus kan altijd nog door zonder Sun, Oracle, of wie dan ook.

Het kan altijd nog terug de FOSS-projectwereld in.

Oracle zou willen dat ze door middel van kopen het de kop in konden drukken... ;-)

Voor die mensen die het niet weten heeft Oracle al een volledig gratis alternatief voor MySQL, namelijk Oracle XE. Dit is een Oracle database die tot een bepaalde grootte qua data en geheugen gebruik geheel gratis gebruikt mag worden. Ik denk dus niet dat Oracle door zal gaan met het ondersteunen van MySQL. Wat wel reeel lijkt is dat Oracle de broncode terug geeft aan de opensource community, Zij hebben immers veel meer gedoneerd, bijvoorbeeld een clustering filesystem voor Linux en Trinidad faces. Oracle doet echt geen aankoop van miljarden als zij daar geen baat bij hebben. Ik vrees wel dat de hele sun applicatie server tak op de schop gaat, Oracle heeft immers net BEA Weblogic overgenomen en besloten dat dit de nieuwe Oracle Applicatie server is in plaats van de oude OC4J Orion server.

En niet te vergeten het lot van JCAPS, Glassfish binnen Oracle.Maar eerst BEA Weblogic goed integreren/ontmantelen :-)

Het gevolg van deze overname is dat Oracle eigenaar wordt van enkele strategische onderdelen van Sun, namelijk het Operating System Solaris, MySQL en Java.

Daarmee beschikt Oracle vanaf die overname dus over:

- Hardware technology
- Een Operating System
- Een middleware layer
- Een database layer (zowel Oracle zelf als Open Source)
- Een application layer
- Een technologie om vanuit de application layer een bridge te bouwen naar e-commerce en e-business applicaties

Daarmee is Oracle dus in staat om zelfstandig een volledig ingerichte turn key IT omgeving op te zetten.

Gaat Oracle voor zichzelf beginnen?

Dennis Wolf
Account Manager
PST Business Solutions

IBM had Sun moeten kopen. IBM was waarschijnlijk instaat geweest de onafhankelijkheid en open source "nature" van mysql en java te waarborgen. Ik geloof niet dat Oracle dit kan en WIL. Dus we gaan onzekere tijden tegemoed op velerlei vlak. Vooral alle Java based opensource applicaties zien de bui al hangen. Denk ik...

Wedden dat Oracle, Database en Application Appliances gaat maken; OS=Sun Unix, Hardware=Sun, DB/App=Oracle, alles in 1, en zo kunnen ze de Windows SQL-Relationele-Database Markt kunstatig omhoog schroeven, want MS heeft geen Server Hardware - daar zit hem de verkoop zometeen in! En MySQL wordt MyOracle, let maar op...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-21T11:02:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.