Rijk biedt 180 miljoen voor ICT-onderzoek

Budget geld planning

De overheid stelt de komende anderhalf jaar 180 miljoen euro beschikbaar aan bedrijven om onderzoekers tijdelijk te detacheren bij universiteiten en grote technologische instituten en TNO. Dit moet ontslag van deze kenniswerkers voorkomen. Volgens Jan-Frens van Giessen, onderzoeker bij innovatieplatform ICT-Regie, is de bijdrage belangrijk om ict-kennis op peil te houden.

Van Giessen werkte eerder mee aan het samenstellen van de ict-scan 2008 naar ict-onderzoek. De toekenning van 180 miljoen is volgens hem een goede maatregel van de overheid. 'Dit is een concreet voorbeeld van de overheid waardoor kennis in Nederland behouden blijft', aldus de onderzoeker. 'Ict vormt daar een belangrijk onderdeel van. Een kwart van het onderzoek dat gedaan wordt door het bedrijfsleven is ict-gerelateerd. Niet alleen de ict-sector zelf doet onderzoek, ook banken en bedrijven in andere sectoren besteden veel geld aan ict-gerelateerd onderzoek.'

Kennis blijft behouden

Met de 180 miljoen euro die de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs CW (OCW) beschikbaar stellen, denkt de overheid dat ongeveer 2000 onderzoekers tijdelijk gedetacheerd kunnen worden. Het idee is om de onderzoekers voor een periode van anderhalf jaar onder te brengen bij bijvoorbeeld universiteiten, TNO en grote technologische instituten. De loonkosten worden voor het grootste deel door de overheid vergoed, zodat de kennis voor Nederland behouden blijft. De onderzoekers blijven wel in dienst van het bedrijf.

Daarnaast stelt de overheid 100 miljoen euro beschikbaar voor innovatieprojecten. Bedrijven kunnen zich hiervoor inschrijven. De projecten zijn vooral gericht op onderzoek waarin Nederland een onderscheidende internationale positie heeft, zoals nano-electronica. De high tech-sector waar deze technologie onder valt, zou het nu zwaar te verduren hebben.  

Bedrijven kunnen alleen gebruik maken van de regeling als er sprake is van een acute omzetdaling de afgelopen periode. Hoe groot die moet zijn, is nog niet bekend. De regeling geldt voor 2009 en 2010.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kan de overheid dit geld niet gebruiken om een opensource project te financieren. Waarbij dezelfde mensen worden ingezet?

Vraag: Waar kun je je inschrijven voor de innovatieprojecten?

So he das nog is een snel besluit. Vraag me af of dat wel aan alle zorgvuldigheids eisen voldoet. Gistern was het immers nog dit:

http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/2957951/1277202/overheid-moet-investeren-in-ictonderzoek.html

En vandaag ligt er al 180 miljoen op tafel.

Ging alles bij de overheid maar zo snel.

"De overheid stelt de komende anderhalf jaar 180 miljoen euro beschikbaar aan bedrijven om onderzoekers tijdelijk te detacheren bij universiteiten en grote technologische instituten en TNO."

Kijk het Rijk gaat eindelijk zelf ingrijpen om de kloof tussen school en het bedrijfsleven te overbruggen. Bravo!

"Het idee is om de onderzoekers voor een periode van anderhalf jaar onder te brengen bij bijvoorbeeld universiteiten, TNO en grote technologische instituten."
Of?? is dit slechts een poging om meer overheids-grip te krijgen via door haarzelf gefinancieerde kennisbronnen. een kaalslag voor de "vrije ict opleiders". De Staat als soul owner van hoogwaardige ict kennis? Kennis is immers macht... Ben alleen benieuwd wat er mee gaat gebeuren

Tevens vraag ik me ook af waarom juist dit nu gebeurd - in de (bewust veroorzaakte) kredietcrisis? Dit ict onderzoeks en kennis probleem is al jarenlang bekend bij de gehele industrie sector...

Wat vind jij ervan Nike, nike?

Grappig, de overheid investeert in onderzoek. De onderzoekers worden gedetacheerd bij de zgn. kennisinstituten. m.a.w. de bedrijven die de onderzoekers detacheert worden er beter van. Verder is het van toepassing (meteen) waar we te maken hebben met bedrijven met een forse omzetsdaling de afgelopen periode...

mijn zienswijze: Als je nu een ICT gerelateerd bedrijf hebt, je omzet is gekelderd, je hebt technische toppers in dienst die je eigenlijk niet (meer) kan houden omdat je niet genoeg omzet hebt -omdat de zgn. managers gepromoveerd op een hogere functie omwille hun eigen onkunde-. kan je die -voor zolang het duurt- mogelijks detacheren. ergo conclusio.... goed idee voor de korte duur voor de -al veel- te grote monoplisten op de markt die de prijs vs. salaris toch al niet conform was en woekerwinsten maakten.

Laat die grote bedrijven ipv verliezen zgn af te schrijven eens een keer investeren ipv de veel te gretige aandeelhouders nog verder te spekken.

Het is toch van de zotte dat je mag vernemen, we krijgen subsidie van de overheid en we gaan als aandeelhouders een learjet kopen om ons nog makkelijker te verplaatsen...

wie houdt nu wie voor de gek? mijn indruk is er een inhaalslag gaande van de rijken nog rijker, dat doen we middels potjes van de overheid...en op het eind van de rit mag de belastingbetaler het ophoesten....

en verder...


anonymous

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-28T10:17:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.