'Arbeidsmoraal Nederlandse it'ers te laag'

Het is niet zo vreemd dat er steeds meer it-banen naar India verdwijnen. It'ers zijn daar niet alleen goedkoper, hun werkmentaliteit is ook beter dan die van hun Nederlandse collega's. Dat verklaarden verscheidene bedrijven vorige week tijdens een conferentie van FNV Bondgenoten.

De arbeidsmoraal van Nederlandse it'ers is laag - in ieder geval lager dan die van hun Indiase collega's. Programmeren wordt dan ook steeds vaker naar India uitbesteed. Een grotere gedrevenheid en een hogere productiviteit maken de Indiase programmeur tot een betere medewerker dan zijn Nederlandse equivalent. Uitbesteding van it-werk naar India is dus niet alleen een kostenkwestie. "De werkmentaliteit in India is goed", zegt Coks Stoffer, algemeen directeur van EDS Nederland. "Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren."

"Het heeft waarschijnlijk te maken met ons welvaartsniveau", zegt Jo Glezer van de centrale ondernemingsraad van Shell. "Je gaat harder werken als je minder hebt." Shell is van plan om tot 2008 1900 tot 2800 it-banen te schrappen en het werk uit te besteden naar India. Glezer vindt het geen probleem dat Shell een deel van het it-werk naar lagelonenlanden verplaatst, omdat programmeurs in bijvoorbeeld India gewoon beter hun werk doen.
 
Volgens Cees Derksen, Directeur van Logica CMG Offshore, die regelmatig in India komt, zijn Indiërs ambitieus en leergierig. "Grote groepen werknemers nemen niet alleen hun lunch mee naar het werk, maar ook studieboeken. Ik zie die mentaliteit overigens niet alleen in India, maar ook in Rusland en in iets mindere mate in Kuala Lumpur en China."
 
Een ander groot verschil is dat Indiase werknemers zich vergaand willen specialiseren. "In Nederland worden it'ers als generalist opgeleid", zegt Derksen. "Een gemiddelde it'er die van school komt, wil al snel teamleider, projectleider of informatieanalist worden. Daar is op zich niets mis mee, maar mede daardoor is het vaak moeilijk om hen langdurig op één project in te zetten. In India vinden mensen het niet erg om een specialisme te ontwikkelen, maanden achtereen hetzelfde kunstje te doen en daar dan de beste in te worden. Primair is uitbesteding een kostenkwestie, maar een land als India heeft inmiddels een volwassen it-industrie en kan wat betreft werkkwaliteit, productiviteit en werkmethode een voorbeeld zijn voor Nederland."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat moraal is waarschijnlijk ,door de genadeloze afdanking van IT'ers in Nederland door het bedrijfsleven ,gezakt tot nul. Mischien vergeten bedrijven wel eens hun eigen beleid die ervoor zorgt dat je wel een generalist MOET zijn, en specialisatie niet geaccepteerd wordt. Je moet immers overal goed in zijn als je in de IT werkt, toch?

Waarom is de arbeidsmoraal in India hoger?
Oorzaak 1: Aziaten zijn van nature harde werkers.
Oorzaak 2: angst.

In westerse landen zijn medewerkers mondig: ze eisen een goede stoel en een duur beeldscherm om rsi te voorkomen, in de pauze gaan ze liever eten i.p.v. studeren en dan willen ze ook nog af en toe een vakantie hebben! 's Avonds willen ze naar huis, want ze blijken ook nog andere bezigheden te hebben dan alleen werken! En dan die vakbonden: die hebben het lef voor het belang van die werknemers op te komen, alsof ze al niet genoeg privileges hebben.

Nee, dan onze Indiase collega's. Ze zeuren nooit, studeren in de pauze en durven niet eerder naar huis dan hun naaste collega's. Misschien lijken ze wel op Japanners. Dat zou helemaal mooi zijn want die kun je zo gek krijgen dat ze zich letterlijk dood werken voor jou. En dat alles voor een spotprijs. Kortom een luilekkerland voor werkgevers. En als die Indiërs over een jaar of 10 wakker worden en voor zichzelf gaan opkomen, dan wordt het werk verplaatst naar China. Want oh, oh wat zijn ze daar ineens ambitieus geworden, ze werken veel harder dan die Indiërs! Weg met de Indiërs!

Die meneer Derksen kan ik moeilijk serieus nemen, want hij spreekt zichzelf nogal tegen. Indiërs zijn ambitieus en leergierig. Nee, dan die Nederlanders, die willen allemaal hogerop (teamleider, projectleider of informatieanalist). Wie is er dan ambitieus??? Je bent dus "ambitieus en leergierig" als je doet wat meneer Derksen zegt. Ik hou het toch maar bij de definitie die in de Van Dale staat.

Ik denk dat offshoring hier veel arbeidsplaatsen gaat kosten en het is begrijpelijk dat bedrijven kiezen voor kostenbesparing. Maar verklaar dat dan niet door de Nederlandse IT'ers nog even een trap na te geven, dat schiet bij mij in het verkeerde keelsgat.

Meneer Derksen weet als zoveelste directeur niet waar 'ie het over heeft. Er is genoeg positieve mentaliteit op de werkvloer te vinden. Het algemeen managent is vaak te kortzichtig/beperkt om deze mentaliteit aan te boren en ook positief te gebruiken. Dit heb ik helaas al bij meerdere bedrijven gezien. Dat de Indiase werknemer er nou een andere cultuur op nahoud (zeer waarschijnlijk systematisch de schoenen kussen van het management team) betekend nog niet dat dit een BETERE mentaliteit is. Die cultuur is namelijk gebaseerd op het onderdanig volgen van wat het baasje zegt. Europeanen daarentegen hebben gelukkig een eigen wil en denkvermogen. Domgenoeg wordt hier dus nauwelijks gebruik van gemaakt. Voorbeeld: met onze 40 urige werkweek (die vaak als kort wordt aangeduid door multinational-managers) zijn wij nog altijd producitiever dan de 60-80 urige werkweek in de Amerikaanse IT. Een manager als Dhr. Derksen zal zeer waarschijnlijk prat gaan op de goedkope indiase werknemer die precies doet wat 'ie zegt. Het logische gevolg is dat Dhr. Derksen over een paar jaar moet gaan zoeken naar nieuwe goedkope werknemers omdat z'n huidige veestapel is
- uitgeblust
- achterhaald qua kennis
- ongemotiveerd door lage lonen

Korte termijn management is zoooooo makkelijk!

Het afgelopen decennium hebben de Nederlandse IT bedrijven zich ontwikkeld van innovatieve dienstverleners naar eenzijdige urenverkopers. Alle inspanningen stonden in het teken van een zo hoog mogelijke utilisatie, tarief en marge. Het is niet vreemd dat veel IT-ers dit denken van hun directeur hebben overgenomen en de betrokkenheid bij hun werk hebben verloren.

In datzelfde streven naar hoge utilisatie hebben de Nederlandse IT-bedrijven hun medewerkers jarenlang gestimuleerd om zich als generalist te ontwikkelen. Immers, dan kon die medewerker makkelijk op elke behoefte van de markt inspelen en hoefde men niet snel op "de bank" te zitten. Medewerkers werden bovendien relatief kort bij dezelfde klant ingezet en vervangen door een collega met een hoger tarief. Dat was makkelijker aan de klant te verkopen dan verhoging van het tarief van dezelfde medewerker.

De suggestie dat de Nederlandse IT-er zich uit de markt heeft geprijsd door te kiezen voor een ontwikkeling als generalist is dan ook ronduit hypocriet - hij is door zijn baas in die richting gestimuleerd. Datzelfde geldt voor de constatering dat de Nederlandse IT-er korte inzetten prefereert. De baas, die het nu doet voorkomen dat hij met pijn in het hart zijn Nederlandse generalist verruilt voor een Indiase specialist, plengt krokodillentranen.

Beste Koen,

Ik heb het gehad over het verschil in CMM niveau tussen Indiase bedrijven (4/5) en Nederlandse (1/2). Zoals je weet heeft het CMM te maken met de wijze waarop het werk wordt aangepakt. Dit is iets anders dan Nederlandse IT'ers die slechter zijn dan Indiase programmeurs omdat ik hiervan geen verstand heb.

Indien tengevolge van offshoring van werk naar lage lonen landen Nederlandse Shell employees zonder werk komen doen wij via een Sociaal Plan een uiterste poging dat ze niet op straat komen te staan.
Shell werkzaam in 158 landen heeft een IT lokatie in Kuala Lumpur (Maleisië) met 1100 Shell-werknemers.

Jo Glezer, Shell

Meneer Derksen, wist u dat het maken van leren voetballen in datzelfde land ook spotgoedkoop kan? Vooral kinderen met kleine handjes zijn daar uitermate geschikt voor. Bovendien zijn ze lekker goedkoop. Probeer dat maar eens aan Nederlandse kinderen wijs te maken. Die steken hun handen daar niet voor uit. Dat zijn maar verwende bruatle vlegels. Of wat dacht u van het slopen van al die oude olietankers? In dat land heb je tenminste niet van die beperkende milieu-regeltjes, en de mensen zeuren niet omdat ze nu eenmaal een lagere welvaart hebben en dus genoegen nemen met minder.

Aan alle heren die in het artikel hun zegje doen: Bedankt voor de schop in de rug. Bedenk wel dat de oorzaak bij uzelf ligt, en niet bij het personeel wat vaak wél tot het bot gemotiveerd is en door incompetent management niet aan de bak komt.

1.als de it-ers/handjes worden ge-offshored dan kan het lager/middel/hogermanagment ook wel volgen en dan de directie ook.

Trouwens directeuren hebben zichzelf al ge-offshored naar België.

Shell vindt het geen probleem dat het een deel van het it-werk naar lagelonenlanden verplaatst, omdat programmeurs in bijvoorbeeld India gewoon beter hun werk doen.

Dit is empirisch onjuist. Ik werk al 5 jaar met Indiers en ik heb er nog geen een meegemaakt die beter is dan een programmeur in Nederland of US. Het beeld van de Indiase wizkid is borrelpraat.

Mijn meest recente ervaring op dit gebied is een product dat na inschakeling van Indiase programmeurs in de loop van een half jaar is gedestabiliseerd. Het is allemaal gericht op kwantiteit: zoveel mogelijk bugs fixen. Het upper management vind dat prachtig: Kijk eens hoeveel bug fixes! Het is alleen jammer dat ze niet naar het aantal nieuw geïntroduceerde bugs kijken. Dan zal men een stuk minder enthousiast zijn.

Ik ben bang dat de managers van de grote bedrijven het contact met de dagelijkse realiteit op de werkvloer een beetje kwijt zijn geraakt.

Wat zijn we met z'n allen in de Nederlandse IT eigenlijk vreselijk zielig. En hoe typerend dat we ook weer (zoals altijd) achter de USA aan lopen. Daar was een enorme furore over offshoring (zelfs een dwaze presidentskandidaat die zich er tegenaan bemoeit) maar nu hoor je niets meer, simpelweg omdat de IT werkgelegenheid in de USA op dit moment groeit als kool. Bovendien heeft men daar eindelijk de consequenties van de afname van jongeren en de voortgaande vergrijzing door. Prognoses die zeggen dat er in de komende 5 jaar in de USA 700.000 tot 1.000.000 hoog eisende IT-banen vacatures zullen blijven worden steeds serieuzer genomen. En die presidentskandidaat? Heeft het nu over ethanol subsidies ipv offshoring.

Laat ajb de vakbond zich hier in NL afzijdig houden; dat is alleen maar slecht voor de creatie van werkgelegenheid. De enige manier waarop we kunnen voorkomen dat zo goed als alle generalistische banen naar India, Roemenië of Hongarije verdwijnen, is door met z'n allen steeds meer toegevoegde waarde aan ons werk toe te voegen en te zorgen dat onze werkgevers kunnen groeien ipv krimpen. Die werkgevers hebben ons echt wel nodig maar vinden (meestal terecht) dat wij te weinig kunnen en teveel eisen. Wij kosten meer dan een Indiër (Terecht) en zouden dus ook meer moeten kunnen. In plaats van ons te beklagen over de verdwijning van hele gewone IT-banen naar lage lonen landen, zouden we juist nu bezig moeten zijn om zelf meer waard en dus minder vervangbaar te worden. Die wens kom ik onder collega's helemaal niet tegen en dat is juist waarom onze banen verdwijnen.

Het wordt gewaardeerd dat ze studieboeken meenemen?? Moet ik eens proberen, op mijn werk een boek gaan zitten lezen wat ik niet direct nodig heb voor mijn werkzaamheden... Dan vragen ze of ik niks te doen heb, of ze zeggen dat ik daar niet voor betaald word.

Tja, die directeuren van EDS en Shell komen waarschijnlijk zelf niet uit de it branche.
Ze hebben waarschijnlijk zelf bedrijfskunde gestudeerd op kosten van de overheid en daar extra vakken bij gedaan (ook op kosten van de gewone burger) en in de studenten tijd lid geweest van een een of andere studenten vereniging ( meest waarschijnlijk een koor ballen zooi).
En door alleen maar vriendjes en ellebogen werk aan de top gekomen, door altijd hun eigen fouten af te schuiven op een ander.
En dan gaan we uit besteden aan India en ik heb ondertussen collega's gesproken die bekend zijn met dit fenomeen en die komen tot volgende conclusies;
Het programmeer werk is van zeer wisselende kwaliteit dus het is broddelwerk , veel werk moest vaak overgedaan worden maar owee als dit bekend werd( dus dubbele kosten).
De hepdesk is vaak niet te verstaan door dat Hindi-Engels dus calls worden niet goed opgelost.
Waarom gaat de helpdesk van Dell weg uit India ( en Dell is een firma die bekent staat om de lage kosten).
En als je met die mensen werkt dan valt het allemaal wel mee met hun werkmoraal die is niets hoger als die van Nederlandse it'er.
Ik denk dat de Nederlandse it'er vaak harder en meer werkt dan zo'n directeur denkt, want wie heeft al die mensen in de hype tijd aangenomen en wie heeft die mensen geselecteerd voor die belachelijke lonen, en wie heeft die mensen lopen pushen dat ze projectleider moesten worden of consultant, niet de gewone it maar die hoge heren want die dachten alleen aan het uur tarief die konden vangen door die waas voor hun ogen, terwijl ze zelf van overdag alleen werkten en niet oproepdiensten hadden zoals hun personeel onder zich.
Zij werkten in de weekenden niet over en moetsen ook niet in de avond uren naar cursus die niet in tijd werd vergoed.

Dus heren directeuren hou op met klagen en ga zelf eens aan het werk, want jullie hebben deze crisis in it land veroorzaakt niet het uitvoerende personeel!

RONDUIT EN IN ALLE OPZICHTEN KOMKOMMERCIELE KLETSPRAAT.

Mensen die 14 x 7 uur per dag werken, zijn bepaald niet fit. Toch komt het daar veel voor in India, mensen die 7000 dollar per jaar verdienen en zich dood werken. Zeer taakgerichte mensen, klopt, dus met oogkleppen op, niet in staat intelligent te reageren op enige inconsistentie in een ontwerp, geen spontaan overleg met de opsteller van de beschrijving, etc. etc. Gouden garantie voor rotzooi.

Vakbekwaam? Kletskoek. Er is geen enkele Indier die sjoege heeft van enige vorm van gestructureerd programmeren. De Volmacse cq Jackson manier van werken is daar compleet onbekend. Piramide-constructies van mensen zoals onze vroegere rekenkamers voor de introductie van computer en zakjapanner, stacksgewijs de berekeningen met het handje deden, zo heb je aldaar de piramide van power-typen en hierarchische filters. Uiteindelijk worden de programma's misschien wel 3x geschreven, maar daar merk je niet zoveel van. Ze druppelen naar boven, laag na laag, controle na controle. Je krijgt precies wat je vroeg, inclusief iedere verschrijving en iedere vergissing en absoluut zonder enige extra's. Dus als er aan het technisch ontwerp ook maar iets mankeert, krijg je zooi terug. Haleluja! Op termijn zijn natuurlijk wel specifieke extra's te verwachten namelijk frauduleuse en/of terroristische code. De banken hebben hier meer dan 30 jaar ervaring om de ontwikkelingen van systemen binnen de muren onder controle te houden. Die controle daarop buiten de muur, ontbreekt geheel, daar heeft men ook geen ervaring mee. Bedenk dat de mensen die �cht verstand van programmeren hebben, de systemen in no-time onderuit kunnen halen.

Het offshore outsourcen levert in Amerika niet het voordeel op dat men daar in eerste instantie verwachtte. De reden is ��nvoudig. Onderhoud is 80% van het werk. Bij onderhoud moet veel informatie worden overgedragen. Dit blijkt niet zo effici�nt te verlopen dat er bespaard kan worden. Voor Nederlandse bedrijven speelt dit een nog grotere rol dan in Amerika, omdat we hier overwegend Nederlandstalige documentatie hebben, die ook in de programma?s zelf zit. Ook heeft men tot nu toe te weinig aan kennismanagement gedaan. Veel kennis zit in de hoofden van medewerkers en is niet toegankelijk voor derden. Onbewust van de Amerikaanse, negatieve bevindingen, volgt men hier nog immer blindelings deze in Amerika ingezette trend.

Uit de berichten van de mainframe-specialisten in Amerika laten zich de volgende conclusies trekken:

- India is een stuk minder stabiel dan men denkt
- Er zijn extreme veiligheidsrisico's
- De publieke opinie kan zich tegen een bedrijf keren dat met India werkt vanwege de schending van mensenrechten
- Indiase werknemers zijn zeker niet positief t.a.v. het westen
- Het kennisniveau is in India helemaal niet zo hoog
- CMM level vijf (de grote Indiase reclame) is vooral om junioren in het gareel te houden maar biedt geen garanties! (behalve het opnieuw kunnen maken van oude fouten)
- Nieuwe projecten die gedetailleerd beschreven zijn met een projectleider op locatie, kunnen bij strakke planning voordelig zijn
- Onderhoudswerkzaamheden (80% van het werk!) kosten qua overdracht teveel om rendabel te zijn

Deze info zou bekend moeten zijn onder de ICT-managers die nu grote plannen aan het uitvoeren zijn, zoals die van de ABN AMRO. De meesten blijken echter slecht ge�nformeerd, volgen de trend en laten zich verleiden door de buitengewoon vriendelijke Indi�rs die uitstekende gastheren zijn.

De zorgvuldigheid die men normaliter bij het automatiseren aan de dag legt, is er nu niet. Bij de oplevering van een project dus bij het invoeren van grote hoeveelheden software, wordt vooraf gegarandeerd dat de operatie in zijn geheel en snel kan worden teruggedraaid, een ROLLBACK zoals dat in vaktermen wordt genoemd. Helaas is bij de ABN AMRO outsource-operatie hier geen sprake van. Zo zal een groot deel van het personeel na korte tijd niet meer op hun eerdere werkplek inzetbaar zijn. Men heeft een heilig vertrouwen in een bedrijf als TCS in India. Geheel onterecht!

John Kerry, de aanstaande Amerikaanse president, stelt overheidsmaatregelen voor. Ook De Nederlandsche Bank zou het outsourcen bij banken in Nederland minstens moeten vertragen om te voorkomen dat ze zichzelf teveel beschadigen.

Het is dwaas dat een blad als Computable de mensen die het grootste belang bij offshore outsourcing hebben, hun woorden laat presenteren als de 'waarheid' en zich ook onvoldoende informeert over hoe de stemming en ontwikkeling in de Verenigde Staten is.

Wat sowieso nog erg buiten beschouwing blijft in deze berichtgeving, is de omgekeerde trend naar de gebruikers toe. Waren er vroeger allerlei muurtjes tussen functionarissen en afdelingen, tegenwoordig werken gebruikers en ontwikkelaars nauw samen en denken met elkaar mee. Er bestaan op veel plaatsen bloeiende samenwerkingen. Informele contacten kunnen er toe leiden dat allerlei problemen nooit formeel worden onderkend maar in onderlinge samenwerking gauw worden opgelost. Rapid Application Development kan alleen plaatsvinden als mensen bij elkaar in de buurt zitten en goed met elkaar samenwerken. Dat werkt dus helemaal niet als er sprake is van een groot tijdverschil, een grote afstand en een totaal andere spraak, steenkool Engels en zo. Daar krijg je echt geen tevreden gebruikers door.

Kortom redactie van Computable, doe eerst eens wat research voordat je dit soort komkommerciele en beledigende onzin verspreid.

Ik vind het een beetje denigrerend dat meneer Derksen aan het eind van het verhaaltje zegt dat Indiers het niet erg vinden om specialisme te ontwikkelen en maanden achtereen hetzelfde kunstje te doen. Het klinkt bijna als een eufimisme voor de 21e-eeuwse tele-gastarbeiders.
Meneer Derksen weet zelf waarschijnlijk niets van automatisering, laat staan dat ie kan programmeren. Anders zeg je toch niet 'maanden achtereen hetzelfde kunstje doen?'.

Het is allemaal een vreemde gang van zaken.

Over een tijdje zit Nederland vol met managers en verhuizen de mensen die een vak hebben geleerd naar
India en Kuala Lumpur.

Moraal is een direct gevolg van moreel.

Ja, denk daar maar eens over na, ICT-hoedend Nederland.

In het artikel "Arbeidsmoraal Nederlandse it’er te laag" wordt gesteld dat de werk mentaliteit in India vele malen beter is dan die in Nederland. Deze stelling zou de uitkomst zijn van een conferentie bij FNV Bondgenoten en met name voor rekening komen van Coks Stoffer, algemeen directeur EDS Nederland. Als Nederlandse it’er woon en werk ik reeds zestien jaar in binnen- en buitenland en vind ik deze uitspraak ronduit dom. De uitspraak zegt meer over het arbeidsmoraal aan de top bij EDS, maar het kan ook zijn dat Coks Stoffer naar argumenten zoekt om komende salariseisen in de lage landen te temperen.

Ik werk zelf al jaren intensief samen met zowel Europeanen, Amerikanen als Aziaten en kan niet stellen dat de arbeidsmoraal van Aziaten, of Indiërs in het bijzonder, nu zoveel beter is, ik zie alleen wel dat het "anders" is. Dit vraagt om een toelichting en die zal ik geven op basis van praktijkervaringen.

Als je een Nederlandse it’er vraagt of hij kennis en ervaring heeft van product X of werkmethode Y, dan zal hij antwoorden met ja of nee. Stel je diezelfde vraag aan de Aziaat dan krijg je altijd ja als antwoord, ook als het antwoord eigenlijk nee is. Je moet dit niet als liegen zien maar in Azië is het gewoon erg onbeleefd om nee te zeggen tegen je meerdere. Je moet dus gedurende een project goed kijken of de desbetreffende persoon inderdaad wel geschikt is voor het desbetreffende werk.

Ander voorbeeld. Als een Nederlander drie weken verlof neemt, dan weet je voor 99% zeker op welke datum de Nederlander weer terug op zijn werk is. Neemt een Aziaat een aantal weken verlof dan is de datum van terugkomst wat "flexibeler". Ook niet erg maar je moet er gewoon rekening mee houden. Overigens, de Amerikaan in deze vergelijking neemt geen drie maar slechts één week vakantie en als het moet werkt hij tijdens zijn vakantie door, bang om zijn baan te verliezen. De vraag is wat je als werkgever of opdrachtgever liever ziet.

Dan de factor loyaliteit. Amerikanen en Aziaten werken primair voor het geld, daar waar Nederlanders ook andere zaken in het leven belangrijk vinden. Zo neemt de Nederlandse it’er ook met minder geld genoegen in ruil voor wat meer vrije tijd of interessanter werk. Voor de Aziaat is dat totaal niet aan de orde: de Aziaat werkt namelijk voor zijn gehele familie, dus ook voor ouders en grootouders, of hij lol heeft in zijn werk is niet aan de orde, gewoon zoveel mogelijk geld voor de familie verdienen. Krijgt de Aziaat of Amerikaan elders beter betaald dan is hij weg. Ook die drijfveer zie ik niet als een beter arbeidsmoraal, alleen anders.

Dan het onderwerp kennisniveau. Ik heb zelf een tijdje vanuit Kuala Lumpur advieswerk in die regio gedaan en hier in Nederland enkele jaren intensief met Indiërs samengewerkt. Stuk voor stuk hadden mijn Aziatische collega’s uitstekende opleidingen en een CV waar ik danig van onder de indruk was. Zondermeer zaten er toppers tussen maar om nu te stellen dat ze uiteindelijk nu allemaal veel beter werk leveren en/of allemaal veel harder werken, nee, die ervaring deel ik beslist niet. Maar als ik zelf directeur van Logica CMG offshore zou zijn dan zou ik waarschijnlijk hetzelfde over mijn club zeggen, je gaat tenslotte niet verkondigen dat er binnen je bedrijfsonderdeel ook mindere goden werken….

Tot besluit wil ik aangeven dat het allemaal erg generalistisch is, zowel het artikel in de Computable als mijn bovenstaande betoog. We spreken over "de Indiër" en "de Nederlander", maar daar komen we natuurlijk niet mee weg. Persoonlijk ben ik beslist niet bang voor de Aziatische tijger, het is eerder leuk en interessant om samen met it’ers uit geheel andere werelddelen samen te werken waarbij ieder zijn sterke en minder sterke kanten heeft qua kennis, kunde, ervaring, "arbeidsmoraal" en kostprijs. En bedenk wel: de firma Baan deed al vele jaren terug de stap richting India maar is die firma daardoor nu ook succesvol geworden? Neem maar van mij aan dat ik ook regelmatig "nat" ben gegaan door cultuurverschillen maar door wederzijds respect en een goede dialoog kwam dat ook meestal weer goed. Ik wens EDS en Logica CMG veel succes met hun offshore activiteiten, dat komt zeker goed en er zijn zeker werkzaamheden die je daar prima kunt laten uitvoeren tegen lagere kosten, maar respecteer je Nederlandse werknemers ook want de geplaatste opmerkingen zijn absoluut niet terecht. En tegen de medewerkers van EDS Nederland zou ik willen zeggen: denk nog maar eens heel goed na of je wel voor een baas wilt werken die op conferenties zo over jullie spreekt.

Walter de Graaf

Graaf Business Consulting BV

Prachtig! Dat juist de groten als EDS en CMG Logica deze 'bevinding' moeten ondersteunen.
Hun personeelsbeleid van de laatste jaren heeft er toe geleid dat IT-ers gezien worden als lease-auto-eigenaren die zich drukker maken over het mobieltje van de zaak en nieuwe laptop dan het leveren van waar voor je geld. Nu begrijpen ze dat het ergens anders beter kan!
Automatiseren is 80% communiceren en 20% ontwikkelen. Het is vast een heel goed idee om te gaan besparen op de 20% ontwikkelkosten en daardoor het communicatie process te belasten door introductie van cultuur-, tijds- en taal verschillen.
Ik hoop dat EDS en CMG en de hunnen al werken aan de volgende 'oplossing' als hun clienten in de gaten hebben dat offshoring ook niet het antwoord is....
Klant: jullie probleem is niet de Westerse IT-er maar de omgeving die voor Westerse IT-ers gecreeerd is.

Migratie van dit soort werk naar landen als India, Brazilie en andere landen die redelijk goedkoop zijn, houdt een groot gevaar in. Op het moment dat zij in staat zijn zelf het management en de benodigde research te kunnen uitvoeren hebben zij de Westerse landen niet meer nodig. De periode waarin dit gebeurt zal eerder in jaren liggen dan in decennia. De oorzaak hiervan moet gevonden worden in de besturen van de Westerse landen, die er op uit zijn zoveel mogelijk controle te krijgen over de burgers en de industrie, door de belastingdruk en de bemoeienis van de overheid tot een zo hoog mogelijk niveau op te voeren. Door al van inpopulaire maatregelen worden de werknemers murw gemaakt, denk aan lease auto's en bedrijfsautos, pensioenen, sociale verzekeringen. Aan de andere kant worden de bedrijven, waarbij de aandelenkoers en de winstmarge in een hogere vandel staan dan het leveren van een goed product of dienstverlening systematisch onder druk gezet en wordt bedrijfsvoering steeds lastiger.
Het lijkt er op dat wij Europeanen niets geleerd hebben van de geschiedenis, bestudeer eens de toestanden ten tijde van Lodewijk XVI in Frankrijk in de decennia voor de Fransche revolutie, je zal dan veel overeenkomsten vinden, zoals hoge belastingen, een overheid die met geld smijt en praalgebouwen neerzet ten meerdere glorie van zichzelf en massa's mensen die zich op een eenvoudige manier proberen te verrijken.
Dat het arbeidsmoraal laag is, zou wel eens een gevolg kunnen zijn van de levensomstandigheden in de Westerse landen en de wijze waarop de overheden en besturen van grote bedrijven acteren.
Ik hoop trouwens niet dat deze periode eenzelfde afloop gaat krijgen als het bestuur van Lodewijk XVI, want dan ziet het er niet zo best uit.

Kunnen we Cees Derksen en andere (of hun funktie) ook niet naar lagelonenlanden verplaatsen? Wat zal dat wel niet besparen?

Als ik het zo lees bakken ze er helemaal niets van in India tav het superieure Westen:
-zijn niet intelligent.
-weten niets van gestructureerd programmeren,
-weten niets van goed management
-werken zich te pletter voor de grote witte westerling met als beloning kralen en spiegeltjes

En toch hebben ze een van de best groeiende economieën in de wereld en leveren ze het grootst aantal hoogopgeleide mensen af....
Misschien zouden wij in Nederland ook maar:
-niet intelligent meer moeten zijn.
-ongestructureerd moeten programmeren.
-niets van goed management moeten afweten.
-Ons te pletter werken voor onze grote witte bazen met als beloning kralen en spiegeltjes

Hier zag ik iets wat ik opvallend vond.
Je gaat harder werken als je minder hebt.
DAT zullen we nog wel eens zien, dus het is de bedoeling de Nederlanders uit te roken, totdat ze komen smeken om een baantje.
Totale misdenkerij van lieden wier IQ ik toch al niet hoog inschat, het effect zal alleen een verloren gaan van zeer veel kennis zijn.

"De arbeidsmoraal van Nederlandse it'ers is laag".

In deze voetbaltijden is deze uitspraak waarschijnlijk bedoeld om de Nederlandse IT-er "op scherp te zetten".
Dit kunnen wij natuurlijk ook. Laat ik eens een eerste duit in het zakje doen.

"De ethische moraal van Nederlandse it-managers is laag".

Ik kom tot deze uitspraak naar aanleiding van de volgende citaat uit het artikel:

"In Nederland worden it'ers als generalist opgeleid", zegt Derksen. "Een gemiddelde it'er die van school komt, wil al snel teamleider, projectleider of informatieanalist worden..."

Nou breekt mijn Hollandse klomp. Volgens mij is het zo dat als een gemiddelde it'er (dan wel natuurkundige, filosoof, muziekwetenschapper, etc.) van school komt, hij/zij door de grote ICT-consultancies zelf in dit stramien gedwongen wordt, gedreven door het simpele beleid om zo snel mogelijk hogere uur-tarieven te kunnen vragen.

In een andere thread schreef ik al dat het toch raar is dat bij grote ICT-consultancies men neerkijkt op wat in wezen hun core-business zou moeten zijn. Als je langer dan een jaar "programmeert" ben je een "loser", want je moet doorstromen naar "consultancy" (of management).
Dat zie je ook aan de betreffende bedrijfsculturen. Geen "engineers" of "ontwerpers", maar "consultants", "vice-presidents", "business managers" en "partners".

Klantbedrijven in Nederland, laat U zich niet foppen, pakken met streepoverhemden zijn de moderne kleren van de keizer (die met schuine strepen zijn het ergste). Laat Uw bedrijf niet naar de knoppen helpen en doe eens vergelijkingen met andere industrieen. AH was op weg naar de afgrond toen de blaters begonnen neer te kijken op het kernvak van de levensmiddelen handel. Bill Gates noemt zich met trots "software architect". Etc.
Doe als een AH-klant, ga in kopersstaking en koop in bij een van die software-bedrijven die nog wel met eer en trots hun vak beoefenen. Bent U minder geld kwijt en krijgt U bovendien een hogere kwaliteit.

De heer Cees Derksen weet niet waar hij het overheeft! Ik heb een aantal jaren in Singapore gewerkt waar we ook veel gebruik maakten van outsourcing naar India. De producten die uit de lage lonen landen kwamen waren kwalitatief niet veel beter als wat we zelf konden maken. Het was op korte termijn wel goedkoper echter om het later te kunnen beheren moesten we wel mensen weg gaan kopen of veel betalen voor onderhoud met als resultaat dat we uiteindelijk evenveel kosten hebben gemaakt.

Waarschijnlijk heeft mijnheer Derksen hard meegewerkt aan de 'internet-hype' en is nu opzoek om zich aan te sluiten bij een nieuwe 'hype'. Ik hoop alleen dat ze zijn baan nog outsourcen voordat deze 'bubbel' spat!

See you in India Mr. Derksen!

Tijd om actie te ondernemen? Alle bedrijven worden kapotgemanaged, iedereen klaagt over de graaiers aan de top, mensen schamen zich voor hun werkgever en op de golfbaan worden beslissingen genomen. En dan heb ik het niet eens alleen over de automatisering. Het is namelijk overal hetzelfde liedje.
Waar blijft die klokkenluider? Wanneer begint het onderzoek van de commissie ICT-fraude? Wie prikt dat gecertificeer en dat gecursus eens door en wanneer kunnen de mensen weer gewoon een compilertje bouwen?

Heel triest is dit. De bedrijfscultuur is al minstens 10 jaar gericht op groei, doorstromen, uitdaging. Als ex-medewerker Personeelszaken weet ik waar ik over praat. Specialisme werd echt niet gewaardeerd, zeker technisch/inhoudelijk specialisme niet. Men begreep het niet en men was bang dat een specialist niet "breed inzetbaar" was. Als je lang hetzelfde kunstje wilde doen was je niet flexibel en wekte je gedrag achterdocht. De IT-ers die zich hebben geconformeerd aan deze cultuur en een snelle groei hebben doorgemaakt, krijgen hier een gigantische trap na. Hulde aan het management. En veel succes in India.

Veel mensen lopen af te geven op Coks Stoffer maar denk nu eens na:
Hij kan toch moeilijk anders want anders loopt z'n grootste account in gevaar en dat zal in de USA niet op prijs gesteld worden.... toch?

Wat mij stoort aan dit artikel is dat er door een manager geklaagt wordt over een te lage arbeidsmoraal terwijl de werknemer tevredenheid ( = 1 op 1 relatie met arbeidsmoraal ) niet gestimuleerd wordt.
De werkvloer kan deze werknemers tevredenheid zelf niet verhogen......... zou er soms een manager in gebreke blijven??

Ik vond de reactie van Walter de Graaf grote klasse, to the point en relativerend.
Uit eigen ervaring kan ik het "altijd met Ja antwoord" gedrag beamen, verdomd lastig trouwens als je een team probeert aan te sturen op 5.000 Km afstand en ze de samenhang van complexe geintegreerde banchaire systemen moet uit leggen....

Wat een vreselijke man, die Coks Stoffer. En naar dat bedrijf zijn 2000 van onze voormalige ABN AMRO collega's verdwenen. Als je goed leest worden de ICT-ers in de lagelonen landen meer uitgebuit dan hun collega's in Nederland. Wanneer je als ICT-er in de derde wereld landen niet doorwerkt na vieren dan lig je er nml gewoon uit.

Ik neem ook gewoon mijn boeken mee tav ICT mee, die ik overigens ook op eigen kosten heb aangeschaft.
Ik ben 52 en ben nog steeds aan het studeren voor mijn master degree!!!!

Walgelijk zeg dat CEO's, die hun zakken vullen met walgelijke optie regelingen door nederlandse ICT-er in de WW en de bijstand te schoppen, die mensen ook nog eens omlaag halen door ze te verwijten dat zij geen arbeids moraal hebben.

Wie heeft er hier geen moraal. Toch zeker al die CEO's die hun bedrijf aan het buitenland verkopen: Fokker, KLM, Hoogovens of de werkgelegenheid naar het buitenland brengen ABN Amro, ING, Logica CMG, EDS, etc.

Dit soort mensen zouden eens twee maanden in de WW en 1 maand in de bijstand moeten zitten (samen met Balkenende, Zalm en De Geus) om eens te voelen wat het is.

Alsof die Indiase medewerkers zo positief zijn....

Nog iets geheel anders. Er is eerder betoogd dat de outsource-scenario's veel te rooskleurig worden voorgesteld op basis van technische gronden. Maar er is nog een gevaar. Er is een tamelijk groot risico dat de ernstige schendingen van mensenrechten in India zich op enig moment tegen een outsourcende partij keren want het lijkt in onze maatschappij vrijwel onbekend te zijn, dat er in India ruim 250 miljoen mensen zwaar worden onderdrukt. Trefwoorden: kinderarbeid, gedwongen prostitutie, geen vrijheid van godsdienst, het onbestraft blijven van misdaden door regeringsfunctionarissen, martelingen, verkrachting, slavernij, enzovoorts, enzovoorts. Tienduizenden mensen vinden hierdoor jaarlijks de dood.

Apartheid, discriminatie, onderdrukking, ernstige schendingen van de mensenrechten in India staan beschreven onder de volgende links:

http://news.nationalgeographic.com/news/2003/06/0602_030602_untouchables.html

Vinden Nederlandse bedrijven het verstandig het risico te lopen geassocieerd te worden met het grootschalig onderdrukken van meer dan een kwart miljard mensen? Is Zuid Afrika al weer vergeten? Dat was maar een piepkleine affaire vergeleken met India, werkelijk!

Maar los daarvan is er ook heel duidelijk sprake van een toenemend verzet in India door de onderdrukte groepen. Het is bepaald niet onwaarschijnlijk dat dit tot een burgeroorlog leidt. Dat lijkt me voor de zekerheid van een outsourcend bedrijf ook niet erg aantrekkelijk.

Maar... we zijn er nog niet. Enig idee hoeveel terroristische groepen er in India actief zijn? Leest u deze link eens: http://www.satp.org/satporgtp/countries/india/terroristoutfits/index.html Het verbaast me gewoon oprecht dat zoveel grote bedrijven de hier genoemde risico's kennelijk totaal negeren. Hoe kan ook De Nederlandsche Bank aan deze risico's voorbij gaan?

Ik zou Coks Stoffer een profiteur, een egoist en een landverrader noemen.
Hier is iemand die willens en wetens de welvaart hier aan het afbreken is om te profiteren van de indiase armoede.
In plaats van meer werk te maken zodat wij hier en mensen in India welvarender kunnen worden wil werk verplaatsen om hier mensen armer te maken en daar te profiteren van de armoede.
Ongetwijfeld hoopt hij zijn knagend geweten af te kopen met stellingen dat de Nederlandse werknemer niet deugd en die in India geweldig zijn. Dat het noodzakelijk is om concurrend te blijven.
Maar het blijft profiteren van armoede.
En waarheen wil hij daarmee gaan?
Na een tijdje is india te duur en verplaatst men de toko naar oost-europa.
En daar na naar afrika of midden amerika.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-11T11:23:00.000Z Koen Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.