ICT-expeditie: een onverwachte tegenslag

Na twintig uur hebben zij eindelijk voet aan de grond in Alaska. De zeventien deelnemers van de Computable ICT Expeditie 2009 krijgen direct na aankomst een forse tegenslag te verwerken: het vliegtuig dat hen moet droppen aan de voet van Mount Sanford kan daar onmogelijk landen. Het is er te gevaarlijk. De expeditieleider en de hoofdgids buigen zich over de keuze van een alternatieve bergtop, die het nieuwe einddoel van de expeditie zal worden.

Aankomst in Alaska

Om 20.00 uur lokale tijd zetten we eindelijk voet op Alaskaanse bodem. In België en Nederland is het dan al zes uur zaterdagochtend. Alles samen zijn we vanaf het vertrek op Schiphol twintig uur onderweg geweest. Veel beenruimte krijgen we niet op de twee vluchten van Continental Airlines die ons vanaf Schiphol over Houston naar Anchorage brengt. Maar de komende dagen krijgen we meer dan genoeg gelegenheid om de benen te strekken.

Alles verloopt probleemloos. In Houston en later in Anchorage mogen we onze bagage begroeten. Voor sommigen bleek dat niet voldoende, want plots hebben we ook bagage van andere reizigers mee. De Amerikaanse security neemt van elk van ons vingerafdrukken en een foto. Een van ons mag apart nog eens toelichting geven bij alle stempels in zijn paspoort.

In Anchorage wachten onze zeven gidsen ons op. In de Parkwood Inn krijgen we nog een briefing en een controle van al ons materiaal. Wat we te veel mee hebben gaat er onverbiddelijk uit. Assistent-gids Tim vindt dat we goed zijn uitgerust. Maar meteen komt er nog een pak extra materiaal bij zoals stijgijzers voor onder de schoenen, een lawinebaken, een ijsbijl en alle soorten bevestigingen en beveiligingen. Uiteindelijk is het twee uur als we kunnen gaan slapen.  

Tegenslag

Om kwart voor twee krijgen we nog een briefing: door de uitzonderlijk warme lente kunnen we Mount Sanford niet beklimmen. Het is er voor het vliegtuig te gevaarlijk voor om te landen. Pas morgen weten we welke berg het wel wordt: Mount Wrangell, Mount Jarvis of Mount Regal. We moeten er alvast rekening mee houden dat ook op die bergen de kansen om de top te bereiken worden bepaald door het weer. We zullen allemaal de nodige flexibiliteit aan de dag moeten leggen. We krijgen nu een kleine vijf uur nachtrust.

Het slechte nieuws

“We hebben net een update gekregen van de piloot van het sneeuwvliegtuig dat over Mount Sanford gevlogen is. Hier in Alaska hebben we de laatste weken heel veel zon en warmte gehad. Dit heeft snelle veranderingen veroorzaakt in de sneeuwlaag hogerop die niet voorzien waren.

De gletsjerspleten op de landingsplaats op Mount Sanford staan open en maken het zeer gevaarlijk om het vliegtuig aan de grond te zetten.  De piloot wil daar dan ook niet landen. Het is te laat in de zomer om lager te landen op de berg door de warmte en de sneeuwcondities daar.

We hebben alternatieve toppen als Mount Jarvis en Mount Wrangell. Hoewel die iets lager liggen, geven ze ook prachtige beklimmingen,  voldoende uitdagingen en volkomen expeditie. Brian Rougeux, de hoofdgids, zal de alternatieven met expeditieleider Luk bespreken. Het wordt alleszins een fantastische expeditie ondanks de tegenvaller op Mount Sanford.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-06T10:17:00.000Z José Delameilleure
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.