HP schrapt nog eens 300 banen in Nederland

Bij HP Nederland vallen nog eens 302 ontslagen. De ontslagen maken deel uit van de eerder aangekondigde ontslagronde waarbij wereldwijd 6400 ontslagen zullen vallen. Daarvan vallen 5700 ontslagen in Europa. HP Nederland schrapte eerder al 421 arbeidsplaatsen, mede als gevolg van de integratie van het aangekochte EDS.

HP neemt de maatregelen door de verslechterde economie. 'De marktomvang loopt sterk terug. Binnen sommige hardwaresegmenten soms wel met 30 procent', zegt woordvoerder Herbert Wormgoor. Volgens hem had het bedrijf niet eerder kunnen voorzien dat de economie slechter zou worden en moet het daarom opnieuw een reorganisatie doorvoeren. 'Ook uit cijfers van analisten blijkt dat de recessie hardnekkiger is dan een half jaar geleden gedacht.'

De vakbonden werden op donderdag 18 juni op de hoogte gesteld van de ontslagen. Voor vakbondsbestuurder Huug Brinkers kwam het niet als een verrassing. 'We hadden het zien aankomen toen er opnieuw gesprekken in Europa werden gevoerd', zegt hij. 'Aan de andere kant HP heeft al eerder gereorganiseerd en salarismaatregelen genomen. Hoe ontzettend impopulair wil je je maken als bedrijf door opnieuw maatregelen te nemen.'

HP heeft een sociaal plan dat loopt tot eind 2009. De maatregelen moeten voor eind 2010 zijn doorgevoerd. Brinkers is bang dat medewerkers die door de nieuwe ontslagronde hun baan verliezen niet onder het oude sociaal plan gaan vallen. 'Het bedrijf heeft begin dit jaar al geprobeerd het huidige sociaal plan open te breken. Wij zagen daar toen geen reden toe.' Hij heeft bij de werkgever aangegeven dat hij wil onderhandelen over een sociaal plan. Wormgoor zegt dat er momenteel geen gesprekken worden gevoerd over het sociaal plan over 2010, hij denkt dat het bedrijf in het najaar van 2009 de gesprekken zal beginnen.

Twee procent

De leverancier maakte bij de kwartaalcijfers in mei 2009 bekend wereldwijd 2 procent van de ruim 320.000 banen te schrappen. De 6400 te verdwijnen banen komen nog eens boven op de 25.000 banen die HP schrapte na een reorganisatie in oktober 2008. In Nederland werden toen 421 functies geschrapt. Vooral dochteronderneming EDS werd destijds zwaar getroffen.

In het Europa, het Midden-Oosten en Azië zijn ongeveer 80.000 mensen werkzaam bij HP. Het personeel van HP heeft de afgelopen maanden al meer bezuinigingsmaatregelen moeten slikken. Zo werd hen in februari nog gevraagd om vrijwillig een deel van het loon op te offeren. De bezuinigingsmaatregelen stuiten bij HP op onbegrip.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Onderaan het artikel staat een link naar het artikel van 11-06-2009: HP adviseert personeel over alcoholgebruik. Bestaat er enig verband tussen beide berichten? Je zou er van aan de drank raken...
Blij dat ik al jaren een ex-HP-er ben.

Het is duidelijk dat in de tijden van crisis het belang van de aandeelhouder nog steeds bovenaan staat. HP maakt nog steeds miljarden dollars winst per kwartaal, waarom worden er in deze tijd geen lagere winsten geaccepteerd? Of moet de 100 miljoen dollar jaar bonus die onder de staff van Mark Hurd wordt verdeeld worden veiliggesteld. Het wordt eens tijd dat deze factor in de kantonrechtersformule wordt opgenomen.

@Pieter & Paul,
Jongens jullie hebben allebei gelijk... Tel daarbij op dat er ook nog een vrijwillig loonoffer gevraagd wordt van tussen de 2,5% en 20% ( al nagelang de loonschaal. Dan weet je dat het bedrijf compleet verziekt is.
Met dit soort massa ontslagen raak je veel te veel kwaliteit op de werkvloer kwijt.

En straks als de malaise voorbij is je als bedrijf afvragen waarom je zo lastig nieuw personeel kunt aantrekken ..

Beste insider, de kwaliteit op de werkvloer is al enige jaren kwijt! Daarom raakt HP ons kwijt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-19T10:01:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.