Kabinet presenteert basisvoorzieningen e-overheid

Het kabinet wil dat burgers en bedrijven binnen afzienbare tijd elektronisch zaken kunnen doen met de overheid. Dit staat in de notitie 'Op weg naar de Elektronische Overheid' waarmee de Ministerraad op voordracht van de ministers De Graaf (BVK) en Brinkhorst (EZ) heeft ingestemd.

Volgens de notitie kan men binnenkort bijvoorbeeld elektronisch een vergunning aanvragen en deze, net zoals bij internetbankieren, digitaal betalen. Datzelfde geldt voor het opvragen ban persoonlijke gegevens en daar een uittreksel van krijgen en afrekenen.
 
In de notitie staat dat daarvoor aan de kant van burgers en bedrijven eenduidige nummers, goede identificatie en authenticatie en betrouwbare hoogwaardige identiteitsmiddelen nodig zijn. Aan de kant van de overheid moeten daarvoor basisregisters worden opgezet, de elektronische informatie-uitwisseling worden gestandaardiseerd en zijn snelle verbindingen tussen overheidsorganisaties noodzakelijk.
 
Tot dusver bleven afzonderlijke overheidsonderdelen bij de inzet van ict in relatief isolement hun eigen weg gaan. Zo bleven ontwikkelingen die voor burgers en bedrijven én voor de overheid zelf echt zoden aan de dijk zetten buiten bereik. Via bundeling van krachten en intensivering van de samenwerking tussen de ministeries en de uitvoeringsorganisaties, streeft Nederland naar een koppositie op het gebied van elektronische overheid in de Europese Unie.
 
De gezamenlijke ontwikkeling van ict-basisvoorzieningen scheelt in de kosten en maakt een betere dienstverlening en handhaving mogelijk. Ook kan door beter gebruik van ict een aanzienlijke bijdrage worden geleverd aan administratieve lastenreductie voor burgers en bedrijven. Bovendien zijn deze gezamenlijke basisvoorzieningen voor invoering van éénmalige gegevensverstrekking noodzakelijk. Het kabinet streeft ernaar dat éénmaal de persoonlijke gegevens doorgeven aan de overheid genoeg moet zijn voor elke burger.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-14T12:44:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.