Oude afspraak noopt Qurius tot aandeelemissie

Ict-dienstverlener Qurius gaat nieuwe aandelen uitgeven ter waarde van een miljoen euro. De emissie is nodig om te kunnen voldoen aan een betalingsverplichting die het bedrijf in het verleden is aangegaan met een van zijn overgenomen bedrijven. Dat vertelt de financieel woordvoerster van de automatiseerder.

'Bij enkele van onze overnames zijn afspraken gemaakt om in een later stadium aandelen bij te kopen of bepaalde bedragen over te maken', licht de voorlichtster toe. Ze wil niet zeggen om welke overname het gaat.

Qurius kocht de afgelopen jaren diverse bedrijven op in het buitenland. Het bedrijf wilde in Europa tot de top drie behoren van dienstverleners die Microsoft-bedrijfssoftware leveren aan het midden- en kleinbedrijf en de onderkant van de grootzakelijke markt. Deze strategie is inmiddels gewijzigd, omdat veel buitenlandse vestigingen slecht presteerden en het bedrijf over 2008 een nettoverlies van 22,5 miljoen euro boekte ondanks stijgende omzet.

Winstcijfers belangrijker

Verlieslijdende onderdelen in Zweden en Denemarken zijn inmiddels stopgezet. 'Winstcijfers zijn tegenwoordig belangrijker dan groei door acquisities', vertelt de woordvoerster. Of Qurius ook andere buitenlandse activiteiten gaat stilleggen, wil ze niet zeggen. 'Hun winstgevendheid moet in elk geval goed zijn of op korte termijn goed worden. '

Door de slechte bedrijfsresultaten en de economische neergang besloot de dienstverlener enkele maanden geleden om een voorgenomen overname van de Spaanse branchegenoot Bindar voorlopig in de ijskast te zetten. 'De intenties en de goede contacten zijn er nog altijd, maar we hebben deze overname tot nader orde uitgesteld', vertelt de voorlichtster.

Bij Qurius werken ruim duizend mensen, waarvan ongeveer vierhonderd in Nederland, tweehonderd in Duitsland en 160 in Spanje.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

'Winstcijfers zijn tegenwoordig belangrijker dan groei door acquisities', vertelt de woordvoerster.

Iemand die dat ooit heeft beweerd was alleen uit op zijn bonus, maar zeker geen ondernemer.

"Iemand die dat ooit heeft beweerd was alleen uit op zijn bonus, maar zeker geen ondernemer."

Nou eh, nee. Als je groot genoeg bent kun je de prijsbepalende partij worden in de markt en hele gunstige marges gaan behalen. Dat is waarom bijvoorbeeld Philips elke markt waarin ze niet de nummer 1 of 2 kunnen zijn, verlaat. Als de strategie werkt, gaat het ook meteen goed. Maar in een markt zonder toegangsbelemmering of belemmering voor de klant om te switchen, is het vrij riskant. Zo te zien is de sector waarin Qurius opereert op dat vlak dus ook gevoelig.

Los van de marktveranderingen kan het ook gewoon zijn dat de investeerders nerveus werden en geen geduld hadden om de niet-winstgevende periode die gepaard gaat met die strategie, uit te zitten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-26T14:16:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.