'Softwaresector is vergeten sector'

Het ministerie van Economische Zaken zou meer aandacht mogen besteden aan de Nederlandse softwaresector. Dat vindt branchevereniging ICT~Office. 'We hebben het gevoel dat de softwaresector in de ogen van het ministerie een vergeten sector is', zegt woordvoerder Ted van Hintum. De branchevereniging heeft daarom een brief gestuurd naar de Vaste Commissie van Economische Zaken waarin wordt gepleit voor een onderzoek naar de Nederlandse software-activiteiten.

'Door onderzoek te doen naar de softwaresector wordt duidelijk waar de innovaties plaatsvinden en wat de financiële waarde van de sector is', zegt Van Hintum. Meer inzicht moet het makkelijker maken om beleid hierop te sturen. 'Vooral in het midden- en kleinbedrijf zitten veel softwarebedrijven. Hier komen veel innovaties vandaan, daar zou sowieso meer aandacht naar toe mogen', aldus de woordvoerder.

De softwaresector is een belangrijke sector voor ons land, stelt ICT~Office. Volgens de branchevereniging werken ongeveer veertigduizend mensen in de sector. Daarnaast wordt veel Nederlandse software naar het buitenland geëxporteerd, goed voor een omzet van zo'n 1,5 miljard euro.

Vraagtekens

Volgens van Hintum dacht het ministerie van Economische Zaken in 1997 nog heel anders over de Nederlandse softwaresector. Van Hintum verwijst daarvoor naar een quote van toenmalig minister van Economische Zaken Hans Wijers. Hij zei toen: 'Een innovatieve softwaresector is voor een economie als die van Nederland van groot belang. Wij dienen een omgeving te creëren waarin innovatieve softwarebedrijven kunnen ontstaan en gedijen. Het Nederlandse potentieel op het gebied van software moet zoveel mogelijk worden benut.'

'Het lijkt erop dat daar in 2009 bijna niets van over is', zegt Van Hintum. 'Daarom onze oproep.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waarom zou je - als Nederlands eigen ict bedrijfsleven - gaan zitten wachten tot Den Haag iets - voor jouw - onderneemt??

Waarom zou je brieven sturen met een verzoek voor een Onderzoek???,
Als ict-sector heb je ZELF de macht en kracht in handen om te laten zien wat je allemaal met software kunt doen? Hoe leuk software development is, wat je er allemaal mee kunt bereiken.
- Ga ZELF de boer op en organiseer ZELF inspirerende seminairs, baan-brekende werkshops
- Laat je je zelf zien aan een breder publiek (zowel eindklanten als potientele werknemers) als innoverend software bedrijf.
- Show what you've created, organiseer open dagen, kom uit de donkere developmentruimtes and step into the spotlight.
- Laat de mensen ruiken en proeven wat jouw produkt allemaal kan betekenen in hun dagelijks leven.

Wacht niet tot een overheid wat voor je gaat doen, maar steek zelfstandig als industrietak de koppen bij elkaar en "be the change you want to see in this world"

't Is was - aan ambtenaren en politici vragen om te onderzoeken waard de innovatie in je eigen sector zit. Een mooi voorbeeld van hoe Nederland tot een pamper-cultuur is vervallen. Als de overheid niets doet gaan we net zolang jammeren tot het wel gebeurd in plaats van zelf iets te doen.
De andere kant van het verhaal (in reactie op Ronald) is wel dat er best veel wordt georganiseerd wat betreft seminars en congressen vanuit de softwarewereld in Nederland, alleen is een groot deel ofwel verkapte reclame, of jarenlang herkauwen van wat we al weten.

Allebei reden om eens zelf aan de slag te gaan, en niet te gaan zitten wachten tot Maria van der Hoeven besluit dat dit iets voor de v?lgende minister van EZ is, want dat is de enige strategie van dit kabinet die echt werkt.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-03T11:31:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.