'ICT-bestedingen nemen in 2010 weer toe'

Investering dollar groei

De wereldwijde daling van de ict-bestedingen is slechts van korte duur. In 2010 stijgen de uitgaven al weer met 4 procent. Dat becijferen analisten van onderzoeksbureau Forrester. In 2009 dalen de ict-uitgaven echter nog, in Nederland met 4,3 procent en wereldwijd zelfs met 6,3 procent. Een derde van de Nederlandse ict-budgetten wordt besteed aan advies- en uitbestedingsdiensten.

In totaal besteden Nederlandse bedrijven in 2009 19 miljard euro aan ict, wat 4,3 procent minder is dan in 2008. In vergelijking met Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Noorwegen, Denemarken en Griekenland is de krimp in Nederland iets groter. In Finland nemen de ict-bestedingen in 2009 zelfs nog toe (met 1,3 procent). Alle andere Europese landen hebben dit jaar een grotere afname van ict-bestedingen dan in Nederland.

In 2010 trekt de ict-markt volgens de Forrester-onderzoekers weer aan. Dat zou voor een groot deel te danken zijn aan het herstel van de groei van het bruto nationaal product (BNP). In de Benelux wordt, net als in Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, relatief meer in ict geïnvesteerd dan in andere Europese landen. Het betreft dan tussen de 1,7 en 2,9 procent van het BNP. In de Verenigde Staten wordt nog wel een hoger percentage van het BNP aan ict besteed.

Uitgaven 2009

In 2009 gaat een derde van de ict-uitgaven in Nederland, ofwel 6,3 miljard euro, op aan advies- en uitbestedingdiensten. In vergelijking met een jaar eerder is dat een afname van 2 procent. Dat is op zijn beurt weer een veel kleinere afname dan op Europees niveau (4,9 procent). Nergens is de afname kleiner dan in Nederland.

Bedrijven besteden dit jaar vooral minder aan de aanschaf van telecomapparatuur. Daaraan wordt, met in totaal 3,1 miljard euro, in Nederland 9 procent minder besteed dan in 2008. Dat is ongeveer gelijk aan het Europees gemiddelde. De aanschaf van computers en software(licenties) nemen dit jaar in ons land af met 3 respectievelijk 5 procent. In Europa wordt 6,6 procent minder besteed aan computeraanschaf en 5,4 procent aan software(licenties).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En weer een voorbeeld van een totaal onzinnig "journalistiek" werk. Hoezo herstelt het BNP in 2010... Dit gaat nergens over. Kansloos

@Joman: zou je je reactie ook ergens mee kunnen onderbouwen? Met alleen opmerking als 'flauwekul' kan natuurlijk niemand iets.

@Gertjan: Kijk eens op FD.nl. Alleen vandaag en gisteren al; AMD - 13%, Ebay - 29%, Exact -12%, Qurius -5% omzet. Geen van die ICT bedrijven verwachten een herstel volgend jaar, slecht 1 verwacht een stabilisering van de markt. De grote ellende moet nog komen zeggen echt objectieve analisten. Na de vakantie komt de bouw sector in de problemen en wat denk je dat die allemaal meenemen in hun val?

Bovenstaand onderzoek is uitgevoerd door Forrester en laat dat bedrijf nou net de ICT sector als grootste klant hebben....!! Hoezo objectief....?

@Joman: Dankzij het analisten-gelul en de emoties die daarop op volgde bij velen zijn we steeds dieper in een kredietcrisis geraakt. Natuurlijk ligt de oorsprong in het graaien en bonussen uitdelen, wel moet gezegd dat een negatieve spiraal altijd makkelijker lijkt te werken dan een positieve. Ik ben blij met geluiden als bijvoorbeeld dat in Duitsland het einde van de crisis in zicht is. ICT-budgetten gaan omhoog volgens Forrester? Prima toch? De eerste voorzichtige positieve geluiden zullen we maar zeggen. Als nu iedereen met dezelfde passie en moeite positief gaat meelullen als destijds is gedaan bij het negatief gedoe, dan hebben we de grootste stap al gezet naar het kruipen uit het dal waar we in zitten.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-22T13:32:00.000Z Diederik Toet