Overnamegolf op Nederlandse ICT-markt

Handen schudden

De afgelopen weken is de Nederlandse ict-markt overspoeld met overnameberichten. Traditiegetrouw willen ondernemingen vlak voor de vakantie het liefst hun transactie afronden. De bedrijvigheid in de ict-branche staat echter in schril contrast tot andere sectoren van de Nederlandse economie. Daar blijven de fusie- en overnamedeals op een laag peil hangen.

De meest recente aangekondigde ict-overname in juli is die van de watermerk-softwaretak van Thomson door Civolution. Deze spinoff van Philips levert copyrightbeveiligingstechnologie op basis van vingerafdrukken en watermerken. Investeringsmaatschappij Prime Technology Ventures, dat al eerder geld stak in Civolution, heeft voor de overname opnieuw een (onbekend) bedrag aan durfkapitaal beschikbaar gesteld. Thomson is overigens aandeelhouder geworden in het kader van de overname van zijn Software & Technology Solutions-tak. Civolution bedient met zijn contentidentificatietechnieken de media-industrie.

Licentiebeheerspecialist Solimas uit Bodegraven heeft per 1 juli de handelsactiviteiten van Infracontrol overgenomen. Dit bedrijf uit Hoofddorp levert oplossingen voor het beheren van de levensduur van softwarepakketten (asset en lifecycle management). Solimas helpt bedrijven met het inzichtelijk maken en het beheren van softwarelicenties. Per 1 januari 2010 zullen alle producten en diensten onder de naam Infracontrol in de markt worden gezet. Bij Solimas werken drie mensen, bij Infracontrol vijf. De combinatie zegt op korte termijn extra personeel te willen aannemen.

Totaaloplosser

Vermeldenswaardig is verder het per 1 juli afstoten van de divisie TMC Dynamics Professionals naar IT Solution Partners uit Amsterdam. TMC, het beursgenoteerde advies- en detacheringsbureau uit Eindhoven voor ingenieurs en SAP-specialisten, wilde van zijn Microsoft Dynamics-tak (zeven man) af om tegenvallende marktontwikkelingen en teleurstellende resultaten. TMC richt zich daarbij op de grootzakelijke markt, terwijl de Dynamics-medewerkers zich meer met het midden- en kleinbedrijf bezighouden. Saillant genoeg spreekt dienstverlener IT Solution Partners in zijn persbericht van een overname die een versterking is van zijn marktpositie als totaaloplosser.

Op Oracle-partnergebied werden eind juni/begin juli twee transacties gemeld. Het Amersfoortse  84IT is in handen gekomen van Quobell uit Houten, en bij dienstverlener OC-2 uit Dordrecht vond een herverdeling van de aandeelhouders plaats. Databasespecialist Scamander verkocht zijn belang aan de overige twee aandeelhouders: Fit 4 Finance en Verdi. 

Toch veel transacties

Een vreemde eend in de bijt is de overname eind juni van het Amsterdamse EzGov BV door de  Amerikaanse it- en netwerkdienstverlener Caci. EZGov is de holdingmaatschappij van de hoofdzakelijk in Engeland opererende overheidswebautomatiseerder EZGov UK. Eigenaar was de Rotunda Corporation die EZGov voor vijftien miljoen euro van de hand deed. Om het nog ingewikkelder te maken: Rotunda is weer een Amerikaanse investeerder in bedrijven die weboplossingen voor overheden bedenken.

Op investeringsfront zijn er nog transacties te melden van het Amerikaanse Updata Partners (12,5 miljoen dollar) in RES Software (een leverancier van werkplekmanagementsoftware uit Den Bosch), en van The Informal Investors Network (TIIN) in CWR Mobility uit Bunschoten (een dienstverlener op het gebied van Microsoft-customer relationship management software).

Volgens de gespecialiseerde site overfusies.nl zit de Nederlandse fusie- en overnamemarkt nog in een diep dal. Uit onderzoek van stelt Mazars Berenschot Corporate Finance in samenwerking met Computable blijkt de ict-sector echter een uitzondering. Vooral op de middenmarkt zijn er in het afgelopen tweede kwartaal van 2009 veel transacties geweest.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als het op dit tempo doorgaat... valt er niets Nederlands meer over te nemen op de ict markt. Cutting out the man in the middle voor de greater good of big corporations.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij RES

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-28T15:29:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.