HP is bezorgd over Europese omzet

Algemeen directeur Mark Hurd van ict-leverancier HP heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de zaken van zijn bedrijf in Europa. 'We zouden echt willen zien dat de Europese markt weer wat sterker zou worden', zei hij tijdens de presentatie van HP's derdekwartaalcijfers. Wereldwijd boekte het bedrijf een nettowinst van 1,6 miljard dollar bij een omzet van 27,5 miljard. De omzet was ruim 2 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar.

In Europa daalde de omzet in de maanden mei, juni en juli 2009 naar 9,9 miljard dollar. Dat is 12 procent lager dan dezelfde periode in 2008. In Noord- en Zuid-Amerika kwam de omzet uit op 12,6 miljard dollar, een groei van 8 procent. Volgens topman Hurd merkt zijn bedrijf een stabilisering op de Amerikaanse markt en een sterk groeiende vraag naar hardware in China.

Verwachtingen

De positieve geluiden geven Hurd echter geen aanleiding om de verwachtingen voor het gehele jaar 2009 bij te stellen. 'De stabilisering die we in de markt beginnen te zien geeft ons hoop, maar voorlopig zou ik het nog geen omslagpunt noemen', aldus de directeur. Het bedrijf verwacht desalniettemin voor 2009 wereldwijd een omzetstijging van 8 procent.

De dienstverleningstak van het bedrijf, HP Services, is veruit de grootste groeier binnen HP. De omzet groeide met maar liefst 93 procent naar 8,5 miljard dollar. Dat komt voornamelijk doordat EDS nu is meegenomen in de cijfers. De dienstverlener werd halverwege augustus 2008 overgenomen door HP. De integratie van EDS in HP ligt voor op schema, meldt het kwartaalverslag.

Omzetdaling

Andere grote divisies van HP boekten forse omzetdalingen. Zo boekte Enterprise Storage en Servers (ESS) 23 procent minder omzet en kwam uit op 3,7 miljard dollar. De Imaging and Printing Group (IPG), na HP Services de grootste tak, sloot het kwartaal met een omzet van 5,7 miljard dollar, 20 procent minder.

In juni 2009 gaf HP aan wereldwijd 2 procent van de ruim 320.000 banen te schrappen. De 6400 te verdwijnen banen komen nog eens boven op de 25.000 banen die HP schrapte na een reorganisatie in oktober. In Nederland werden er 420 functies geschrapt. Vooral HP-dochteronderneming EDS werd destijds zwaar getroffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Voor hoeveel HP Europa ontslagen zal dit bericht alvast een schot voor de boeg zijn?

HP zoekt toch al naar argumenten om van zijn personeel af te komen en dit komt toch wel goed uit. Ik dacht dat de US eerst in de problemen kwam waarna EMEA enkele maanden later volgende dus kan ik mij voorstellen nu de US markt weer wat opkrabbeld, dat EMEA over enkele maanden wel goede cijfers laat zien. En dan moet HP maar weer eens aan goed personeel zien te komen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-19T10:33:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.