ICT Expeditie 2009: Een terugblik

In juni trokken 21 Nederlanders en Belgen in het kader van de Computable ICT Expedition naar de top van de Mount Jarvis in het Wrangell-gebergte in Zuid-West Alaska. Voor het eerst in de traditie van de ICT Expedition raakten alle deelnemers boven.

Door de onverwacht warme lente in Alaska, was het voor de ICT Expedition onmogelijk om zoals gepland Mount Sanford te beklimmen. Waar het basiskamp had moeten komen, was het voor de piloot niet veilig genoeg om landen. Uiteindelijk werd voor de minder vaak beklommen Mount Jarvis gekozen, net geen 4100 meter hoog.Ook tijdens de beklimmingen was het weer uitstekend, met vaak temperaturen boven de twintig graden. Dat maakte een groot deel van de meegereisde kleerkast overbodig, en tegelijk was het klimmen ook een stuk makkelijker.

Een aantal expeditieleden had wel extra verzorging nodig omwille van hoogteziekte en hoofdpijn door dehydratatie. Gek genoeg was de warmte één van de elementen die de tocht bemoeilijkte. Zo ging een stuk van de trip van het basiskamp (2000 meter hoogte) naar het ‘high camp' (3000 meter hoog) op het heetst van de dag. Niet niets, want alle deelnemers hadden een zware rugzak mee, en een groot deel onder hen trok ook een slee met het kampmateriaal (tenten, kookgerei en voedselvoorraad). Tegelijk werd de trip, door de smeltende sneeuwbruggen ook een stuk gevaarlijker, hoewel gelukkig geen ongelukken gebeurden.

Voorzorgsmaatregelen

De zeven gidsen die de groep begeleidden, namen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om de veiligheid te garanderen: een uitgebreide training veilig vallen, touwen die de deelnemers per vier verbonden en snelle overgangen bij het kruisen van sneeuwbruggen. Het was de deelnemers ook verboden zich buiten afgebakende zones te begeven.

Dankzij de uitgebreide voorbereiding was de teamgeest voorbeeldig, wat er ook toe leidde dat iedereen effectief de top bereikte. Tussen Nederlanders en Belgen werd een grote mate van solidariteit gecreëerd.

Dagelijks werd van op de flanken van Mount Jarvis een verslag doorgestuurd via de satelliettelefoon. Deze verslagen kunnen nog steeds nagelezen worden op de website van Computable.

Intussen wordt door de organisatie al volop nagedacht over de editie voor volgend jaar. De bestemming daarvan wordt onder meer bepaald door een enquête onder de deelnemers van de meest recente editie.

Sponsors

Computable ICT Expeditie 2009 naar Alaska mede wordt mogelijk gemaakt door onderstaande sponsors. Zie ook de sponsorpagina.

- Aexis BI
- Fifth Dimenszion
- Ortec
- Silverside
- Techno Design IP

Computable ICT Expeditie 2009

Vrijdag 5 juni vertrekken 21 ict'ers naar Alaska voor een tiendaagse expeditie naar Mount Sanford (4949m). Dat is de hoogste sneeuwbedekte vulkaan in het Wrangell- St. Elias National Park in Alaska. Het team bestaat uit zestien Belgische ict'ers en vijf Nederlanders: Frank Dros van Techno Design IP, Roland Driesen van Silverside, Theo Torn van Ortec, Simon van Dijk van Fifth Dimenszion  en Frank Peeters van Aexis BI. Tijdens de zware beproeving zullen de deelnemers verslag doen vanaf de berg. Hun ervaringen zijn dan te lezen op de speciale expeditiepagina's van Computable.nl.

ICT Expeditie 2008

In september 2008 organiseerde Computable de eerste ICT Expeditie van Nederland. Toen bedwong een team van achttien ict'ers de Kilimanjaro (5895m).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-20T13:16:00.000Z Jose Delameilleure
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.