Omzet uit it-diensten 6,2 procent gegroeid

Volgens marktanalist Gartner is de wereldwijde omzet uit it-diensten vorig jaar 6,2 procent gestegen. De omzet van dienstverleners die in India gevestigd zijn, groeide met maar liefst 29 procent.

Wereldwijd ziet de top-zes van de it-dienstenmarkt er als volgt uit: IBM staat op nummer één, en wordt gevolgd door EDS, Fujitsu, CSC, HP en Accenture. De stijging van de omzet uit diensten betekent dat die markt in 2003 zo'n 569 miljard dollar waard was, ten opzichte van 536 miljard dollar in 2002. De toename van offshore uitbesteding, waarbij bedrijven bepaalde taken in overzeese gebieden laten uitvoeren, leverde volgens Gartner slechts een bescheiden bijdrage tot de algemene groei van de markt voor it-diensten.
 
De dienstverleners die vanuit de Verenigde Staten opereren, blijven - ondanks de zwakke dollarkoers - dan ook aan de top van de markt staan. Zij halen samen 59 procent van alle investeringen in it-diensten binnen. De dienstverleners die vanuit India opereren hebben nog maar 1,4 procent van de markt in handen, maar hun omzet is vorig jaar wel gegroeid met een spectaculaire 29 procent. Ter vergelijking: de in de VS gestationeerde dienstverleners zagen hun omzet groeien met slechts 4 procent. De dienstverleners die in India gevestigd zijn, leveren 92 procent van hun it-diensten aan klanten uit een ander land.
 
Opvallend is ook dat West-Europese bedrijven vorig jaar minder spendeerden aan it-diensten, wanneer de bedragen worden omgerekend naar euro's. Daardoor kromp de markt voor it-diensten in de Emea-regio vorig jaar met 4,8 procent, aldus Gartner.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-23T12:15:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.