Centric heeft miljard euro in zicht

Dit artikel delen:

Centric heeft in 2008 een omzet behaald van 967,8 miljoen euro, bljkt uit het recent verschenen jaarverslag. Dat is een groei van zo'n 22 procent ten opzichte van 2007 (788,9 miljoen euro). Daarbij is ruim 360 miljoen euro afkomstig van ingenieursbureau Oranjewoud. De ict-activiteiten, gebundeld onder de naam Centric Holding, waren goed voor een omzet van 533,9 miljoen euro. Dat is een toename van circa 8 procent in vergelijking met de ict-omzet uit 2007 (495,8 miljoen euro).

Hoewel de totale omzet van het concern flink steeg zag Centric uit Gouda de winst in boekjaar 2008 wel afnemen: met 12 procent tot circa 45 miljoen euro. In het jaarverslag spreekt de directie van een stormachtig jaar met twee gezichten: een positief gestemd begin en een laatste kwartaal waarin het economisch tij drastisch keerde. Toch zegt de dienstverlener tevreden terug te kijken op het vorig jaar: op alledrie de hoofdgebieden was er groei zichtbaar. Centric levert automatiseringdiensten (Centric Holding), ingenieurs- en adviesdiensten (het beursgenoteerde Oranjewoud uit Heerenveen) en financiële diensten (Finace).

De drie onderdelen (samen 9600 medewerkers) draaiden in 2008 een totale omzet van net geen miljard euro (967,8 miljoen euro). Daarvan is 719,8 miljoen euro afkomstig uit Nederland, 116,7 miljoen euro uit de EU en 131,2 uit de categorie 'overige'.

ICT-diensten

Het grootste deel van de omzet is afkomstig van ict-tak Centric Holding (4653 werknemers), blijkt uit de bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarrekening van dit onderdeel. Dit bedrijf boekte in 2008 een omzet van 535 miljoen euro (een groei van 8 procent). De nettowinst nam wel af: met 13 procent tot 28,8 miljoen euro.

Het leeuwendeel van de ict-omzet behelst diensten (345 miljoen euro), gevolgd door onderhoud (94 miljoen), handel (74 miljoen) en licenties (18 miljoen). Centric was vorig jaar in Nederland goed voor 382,5 miljoen omzet. Activiteiten in de EU leverden 92 miljoen op en die in de categorie 'overig' 59 miljoen.

De directie stelt in het verslag over de resultaten van Centric Holding dat de kredietcrisis voelbaar was. De goede balans van conjunctuurgevoelige en -ongevoelige activiteiten (detachering versus projecten) en klantsectoren (transport & logistiek, bouw, detailhandel versus overheid en zorg) heeft er echter voor gezorgd dat er toch nog goed gepresteerd is in 2008. De directie wijst daarbij ook op de loyale klanten en de langlopende onderhoudscontracten. Verder heeft de automatiseerder vorig jaar zijn positie in het buitenland versterkt, onder andere met de overname van InOne Central, een Oracle/J.D. Edwards-specialist in Midden-Europa. Voor 2009 houdt de directie rekening met de economische teruggang, maar verwacht het ook een stabilisatie in de zomer.

Finace

Naast Centric Holding en Oranjewoud kent Centric ook nog de financiële dienstverleningstak Finace uit Amstelveen. Hoeveel dit bedrijf in 2008 heeft omgezet, is niet duidelijk. In 2006 lag de omzet van Finace nog op 30 miljoen euro. De directie geeft in het jaarverslag aan dat het optrekken van Finace met de ict-dienstverleners uit Centric Holding tot successen leidt, met name op het gebied van bpo (business process outsourcing) en procesoptimalisatie. Dat is ook voor Centric aanleiding geweest om in 2009 de bpo-poot van Ordina over te nemen. Centric wil hierin verder groeien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vraag me af wat de nieuwswaarde is van dit artikel?
De titel vind ik nogal suggestief, omdat dit op het eerste gezicht een verwachting voor 2009 zou betreffen. Het betreft echter gegevens uit 2008.
Wat zegt verder 'een stabilisatie in de zomer'?
Stabilisatie op welk niveau?
En dit wordt 'verwacht', terwijl augustus al voorbij is?

De nieuwswaarde is dat de jaarcijfers over 2008 recent bekend zijn gemaakt. Bovendien valt te verwachten dat de omzet in 2009 gezien de voorspellingen van de directie boven de 1 miljard zal uitkomen. Met de kop is dus niets mis. En het geeft toch ook aan dat Centric bijna een 'miljarden'-bedrijf is, een groot bedrijf dus.
Qua stabilisatie: het lijkt me duidelijk dat het hier gaat om het naar verwachting van Centric niet groter worden van de crisis.
De zomer loopt overigens nog tot 21 september. Verder valt pas na de zomer te zien of die stabilisatie inderdaad heeft plaatsgevonden.

Hoezo nieuwswaarde. Jaarcijfers 2008 Centric zijn al bekend gemaakt in juni 2009.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-09T07:20:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.