Nederland staat in top vijf van ICT-landen

Wereldwijd kennen slechts vier landen gunstigere omstandigheden voor ict-bedrijven dan Nederland. Ons land presteert het best op het gebied van it-infrastructuur. Dat komt vooral door de alomaanwezige breedbandverbindingen. Ook wat betreft onderzoek en ontwikkeling doet Nederland goed mee. Dat blijkt uit een jaarlijkse analyse van de Economist Intelligence Unit (EIU).

In de Verenigde Staten, Finland, Zweden en Canada is het klimaat voor ict-bedrijven nog gunstiger dan in Nederland, becijferen de onderzoekers. Groot-Brittannië en Denemarken volgen achter Nederland. Het onderzoek (pdf) is uitgevoerd in 66 landen.

De aanwezigheid van hoogwaardige ict-kennis blijft in Nederland achter bij veel andere landen, menen de analisten. Zij beoordelen elk land op zes factoren en het aanbod van geschoold personeel is daar één van. Andere factoren zijn innovativiteit, technologische infrastructuur, eigendomsrecht, stabiliteit en concurrentie in de economie en de houding van de overheid ten aanzien van stimulering en marktwerking.

'Protectionisme is funest'

De onderzoekers trekken naar aanleiding van hun analyse vier conclusies. Protectionistische maatregelen en steun aan bedrijven uit eigen land is funest voor het herstel van de economie en de concurrentiekracht van de ict-sector. De aanwezigheid van breedbandnetwerken versterkt de concurrentiekracht. Investeringen in scholing moeten een langetermijndoelstelling zijn voor groei in de ict-branche. Tot slot: goede afspraken over intellectueel eigendomsrecht zijn noodzakelijk voor de groei van de ict-branche.

'Wereldwijd is de it-sector zonder al te veel kleerscheuren uit de crisis gekomen, ondanks de lagere technologie-uitgaven', zegt onderzoeksdirecteur Denis McCauley van EIU wellicht wat voorbarig. Overheidsstimulering moet zich volgens hem richten op bedrijven die de concurrentiekracht van de ict-sector op langere termijn versterken, en niet op maatregelen die de resultaten van de sector op korte termijn verhogen of die noodlijdende bedrijven ondersteunen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

We zoeken nog een IT-bedrijf dat interesse heeft om een commerciele versie te ontwikkelen van een operationeel proof-of-concept research systeem dat bewijsbare veiligheid biedt op basis van Informatie-Theoretisch ontwerpen. Om een idee van dit operationele proof-of-concept systeem te krijgen kan een prototype gedownload worden op de link www.wuala.com/FreemoveQuantumExchange/Downloads/ Dit prototype draait op Microsoft Windows op elke Intel compatible processor (Intel, AMD, VIA). In dit prototype zijn echter een aantal informatie-theoretisch bewijsbare veiligheids functies welke gebruik maken van de quantum random generatoren in VIA-processoren niet opgenomen. Het prototype kan echter uitstekend gebruikt worden om een idee te krijgen van de potentiele functionaliteit van em commercieel systeem.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-17T13:32:00.000Z Diederik Toet